Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 19: Valtteri Bottas

(c) Mercedes AMG F1

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Deel 19: Valtteri Bottas.

‘Voor wie zich aangesproken voelt; fuck you’. Ferme woorden van Valtteri Bottas die de seizoensopener in Melbourne redelijk onbedreigd en overtuigend op zijn naam wist te schrijven. Ferme woorden hebben over het algemeen ferme daden nodig om onderstreept te worden en daar schoot Bottas al snel een tikje tekort. Na Melbourne werd er nog wel een paar keer gewonnen, maar wie claimt dat er ooit een echte titelstrijd is geweest, heeft naar een ander seizoen gekeken. Bottas kwam sporadisch in de buurt van Lewis Hamilton, maar meer was het niet.

(c) Mercedes AMG F1

Toto Wolff mag dan beweren dat Bottas meer is dan een goede ‘wingman’ voor Lewis Hamilton, de praktijk wijst iets anders uit. We mogen er nu wel vanuit gaan dat de Fin weliswaar een uitstekende stuurman is, maar dat een wereldtitel toch echt een brug te ver is, zelfs in een Mercedes. Bottas heeft de pech dat hij naast de grootste coureur van zijn generatie is gezet, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij die positie waarschijnlijk niet had gehad als Nico Rosberg destijds niet was gestopt.

2019 was ontegenzeggelijk beter dan 2018. Bottas won races, zat duidelijk dichter bij het tempo van Hamilton dan vroeger, maar uiteindelijk kwam er dus nooit echt een gooi naar de titel van de grond. Ook in directe duels was Bottas aanzienlijk minder doortastend dan mannen als Hamilton, Leclerc en Verstappen. Waar deze coureurs soms met speels gemak en daadkracht concurrenten voorbij staken, bleef Bottas vaak hangen. Het killerinstinct, wat zo geprezen wordt bij de grote kampioenen van weleer, ontbreekt.

In 2020 mag Bottas opnieuw een jaar naast Hamilton rijden in een team dat in perfecte harmonie verkeert. De rollen zijn goed verdeeld en hoewel Bottas ongetwijfeld meer zal willen, stuit hij keer op keer op de muur die Lewis Hamilton heet. Hij zal vast wel weer wat races winnen, maar de zo vurig gewenste wereldtitel zal zeer waarschijnlijk slechts een droom blijven.