Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 18: Max Verstappen

(c) Red Bull Content Pool

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Deel 18: Max Verstappen.

Het is een lastige. Wie was in 2019 nou echt de beste coureur van het veld? Vraag menig kenner en de keuze zal vallen op Lewis Hamilton of Max Verstappen. Hamilton won natuurlijk elf races en een nieuwe wereldtitel, maar Verstappen perste werkelijk alles uit een Red Bull die opnieuw wat tijd nodig had om op snelheid te komen. Dat Verstappen als derde finisht en dus beide Ferrari-coureurs voorblijft, is een prestatie van jewelste.

(c) Red Bull Content Pool

Consistentie en pure, onvervalste snelheid. Die woorden kunnen gerust gebruikt worden om het seizoen 2019 van Max Verstappen te omschrijven. Het eerste jaar met Honda bleek weliswaar niet de vijf door Helmut Marko voorspelde zeges op te leveren, maar met drie overwinningen, twee pole positions en een derde plaats in de eindrangschikking, mogen Red Bull en Verstappen bijzonder tevreden zijn. De overwinningen in Oostenrijk en Duitsland waren een fraai staaltje opportunisme; in de Braziliaanse Grand Prix was Verstappen van begin tot eind onverslaanbaar. Elke vorm van tegenslag werd gelijk gepareerd en het duel met Lewis Hamilton was om door een ringetje te halen.

Voor 2020 zullen drie Grand Prix-zeges niet genoeg zijn. Dan moeten Red Bull en Verstappen er vanaf de eerste race bovenop zitten, willen ze kans maken op de wereldtitel. Het succes van 2019 is fraai, maar dat Verstappen dit kan is eigenlijk niks nieuws. Er zal een stap gezet moeten worden door zijn team, wil dat enorme talent de beloning krijgen die het verdient. Voor volgend jaar moet de wereldtitel het doel zijn, ook al is dat met het oog op de Mercedes-dominantie van de afgelopen jaren geen sinecure.

Voor Red Bull zou het ook goed zijn als Alex Albon zijn teamgenoot wat dichter kan benaderen. Mocht het inderdaad om de titel gaan, dan zal Verstappen iemand nodig hebben die punten kan afsnoepen van de concurrentie en met de vorm van Albon tot dusver, is dat nog een groot vraagteken. Aan de Nederlander zal het niet liggen, nu de omstandigheden nog.