Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 17: Charles Leclerc

(c) Scuderia Ferrari

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Charles Leclerc.

Dat Charles Leclerc een lekker potje kon sturen, wisten we voor het seizoen 2019 ook wel. Dat hij de pole-koning van 2019 zou worden, twee races ging winnen en Sebastian Vettel een ferm pak voor de broek zou geven, hadden we wellicht niet allemaal gedacht. 2019 is het seizoen geweest waarin Charles Leclerc zich meldde als toekomstig wereldkampioen en de man die de toekomst wordt van Ferrari. Zijn recente contractverlenging is dan ook volledig terecht en begrijpelijk.

Leclerc won pas op Spa-Francorchamps, maar met een beetje meer geluk had hij dat al veel eerder kunnen doen. In Bahrein liet de techniek hem in de steek, in Oostenrijk werd hij overklast door een briesende Max Verstappen. Na zijn eerste overwinning volgde op Monza gelijk een tweede en dit zal voor Leclerc een hele fijne zijn geweest. Winnen in een Ferrari op Monza, na een kiezelhard gevecht met de grootste coureur van deze generatie, veel beter dan dat gaat het echt niet worden.

(c) Scuderia FerrariDe duels met Max Verstappen waren trouwens ook niet te versmaden. In Oostenrijk werd er al flink geknokt om de overwinning, maar op Silverstone mochten de heren allebei volledig van de ketting. Geen van beiden was van plan om op te geven en dat resulteerde in een van de mooiste directe gevechten die we in recente jaren hebben gezien. Als dit een voorproefje op de toekomst is, dan kan de toekomst niet snel genoeg arriveren.

Charles Leclerc manifesteerde zich in 2019 als een van de drie beste coureurs van dit moment en de Formule 1 mag zich in de handen knijpen met dit fenomenale talent. Met een contractverlenging op zak en de zekerheid dat hij zijn teamgenoot prima aan kan, zal hij buitengewoon ontspannen richting het nieuwe Formule 1-jaar koersen. We gaan nog heel veel plezier beleven aan deze jonge hond.