Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 16: Sebastian Vettel

(c) Scuderia Ferrari

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Sebastian Vettel.

Toen duidelijk werd dat Sebastian Vettel een jonge, snelle teamgenoot ging krijgen bij Ferrari, wreef menig Formule 1-volger zich al lekker in de handen. Hoe zou de viervoudig wereldkampioen omgaan met een jonge uitdager? En hoe snel zou Leclerc hem de baas zijn? Het antwoord duurde niet lang; Vettel had de grootst mogelijke moeite met de jonge Monegask en werd eigenlijk op alle fronten afgetroefd. Het is zelfs zo erg, dat de geruchten over een pensioen met de dag luider worden. Zien we Vettel in 2020 voor het laatst?

AUTODROMO NAZIONALE MONZA, ITALY – SEPTEMBER 08: Ferrari mechanics with the car of Sebastian Vettel, Ferrari SF90 during the national anthem with the fly over during the Italian GP at Autodromo Nazionale Monza on September 08, 2019 in Autodromo Nazionale Monza, Italy. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Het is niet dat Vettel een compleet waardeloos seizoen heeft gereden, maar voor iemand die vier keer wereldkampioen is geworden, was het gewoon niet voldoende. De Duitser maakte enkele onbegrijpelijke fouten, meer nog dan in andere seizoenen. De spin in Monza, gevolgd door het terugrijden op de baan alsof hij op z’n eigen oprit stond, was de meest amateuristische. Het afwijken van zijn lijn op Interlagos, wat resulteerde in een dubbele uitvalbeurt voor Ferrari, had de meeste impact.

Vettel leek geen moment echt lekker in zijn vel te zitten. Alleen in Singapore wist hij te winnen en verder was hij bijna altijd de tweede Ferrari-coureur. Het is zonde om iemand met zo’n enorme staat van dienst zo te zien worstelen, maar tegelijk zorgt het voor een heerlijke spanning binnen Ferrari. Hij is de gevestigde orde die succesvol wordt uitgedaagd door een jonge coureur, wiens snelheid vanaf het begin een klap beter is dan die van hemzelf. Dit hoort bij de Formule 1, de sport leeft van dit soort verhalen die elke generatie opnieuw geschreven worden.

Wat kunnen we verwachten voor 2020? Kan Vettel nog een keer schitteren? Kan hij die oude Red Bull-magie nog een keertje doen herleven? Of overklast Leclerc hem simpelweg op alle fronten en is het na volgend jaar gedaan met de loopbaan van een van de meest succesvolle coureurs die we ooit hebben gezien? De tijd zal het leren, maar voorlopig staat Leclerc in de volle zon.