Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 15: Carlos Sainz

(c) McLaren F1

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Carlos Sainz.

Er was ooit een tijd dat Carlos Sainz enorm opkeek tegen Fernando Alonso. Misschien doet hij dat nog steeds wel. Het feit dat hij het stoeltje overnam van zijn grote held, zal veel betekent hebben. Maar dat hij vervolgens in die McLaren dingen doet waar Alonso in zijn tijd alleen maar van kon dromen, is boven ieders verwachting. Carlos Sainz was een van de smaakmakers van het afgelopen Formule 1-seizoen en iemand van wie we nog heel veel gaan zien.

(c) McLarenMcLaren is bezig om uit een verschrikkelijk diep dal te kruipen. Nooit eerder verkeerde het team zo lang in zo’n abonimabele vorm en zelfs met een van de beste coureurs van zijn generatie aan boord, kon er geen fatsoenlijke progressie worden geboekt. Dat hoofdstuk is inmiddels voorbij en met Carlos Sainz en Lando Norris heeft het team twee hongerige, vrolijke en bloedsnelle baasjes achter het stuur, die het team in 2019 naar de vierde plaats in het kampioenschap reden. Geen enkel team maakte zo’n grote sprong ten opzichte van 2018.

Carlos Sainz is de wereldkampioen van de zogenaamde Formule 1,5. Met een daverende inhaalactie in de laatste ronde op Abu Dhabi verzekerde hij zich van een prachtige zesde plaats in de eindstand en niets aan die positie is gestolen. Sainz was keer op keer op afspraak, reed soms de sterren van de hemel en leidde zijn team naar een veelbelovende toekomst. McLaren is eindelijk op de weg terug, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

De beste race van Sainz was misschien wel op Interlagos, toen hij vanaf de laatste plaats oprukte naar wat uiteindelijk een podiumplaats zou worden. Het is eeuwig zonde dat hij zijn eerste podiumfinish niet kon vieren zoals het hoort, maar het feit dat zo’n beetje het hele team van McLaren uren na de race naar het ereschavot ging om zich te laten fotograferen, toont wel aan hoeveel het betekende voor de renstal.

Als McLaren volgend jaar weer zo’n grote stap maakt ten opzichte van het jaar ervoor, doet het mee voor de overwinningen. Dat is wellicht nog iets teveel gevraagd, maar een paar podiumplaatsen erbij – als de toppers weer eens over zichzelf struikelen – zou niet teveel gevraagd moeten zijn. Sainz is er in ieder geval volledig klaar voor.