Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 14: Pierre Gasly

(c) Red Bull Content Pool

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Pierre Gasly.

Die oerbrul uit de cockpit van de als tweede gefinishte Toro Rosso in de Braziliaanse Grand Prix was veel meer dan alleen het resultaat van een spannend gevecht tot de lijn met Lewis Hamilton. Het was de opluchting van een man die tot op dat moment een buitengewoon teleurstellend jaar had meegemaakt. Pierre Gasly werd vorig naar gezien als een hele fijne uitdager van Max Verstappen, maar bleek niet eens in staat om een plaagstootje uit te delen.

De eerste ronde van de Oostenrijkse Grand Prix was een mooi voorbeeld van de verhoudingen binnen Red Bull op dat moment. Verstappen was na een waardeloze start teruggevallen tot achter Gasly en laatstgenoemde had wel zin in een knokpartijtje met zijn teamgenoot. In de aanloop naar de voorlaatste bocht verdedigde Gasly dan ook dapper zijn lijn, maar Verstappen had hier geen tijd voor en geen zin in. De Red Bull met nummer 33 zwiepte dan ook zonder enige aarzeling buitenom bij Gasly, om door te stomen naar een onwaarschijnlijke overwinning. Gasly zou die middag op een ronde gezet worden. In dezelfde auto.

(c) Red Bull Content Pool


Het gebrek aan punch bij Gasly was opvallend. Hij leek volledig te bezwijken onder de druk bij Red Bull. Alleen op Silverstone ging het naar behoren, alle andere races waren onvoldoende, zeker als je zag wat Verstappen kon in die auto. Maar Pierre Gasly is geen onverdienstelijke coureur, verre van. Eenmaal terug in de Toro Rosso liep het weer prima. Hij kon Daniil Kvyat prima partij bieden en leek bevrijd van een loodzwaar juk. Een plekje in de relatieve anonimiteit van Toro Rosso lijkt voorlopig beter bij Gasly te passen dan de aandacht die hoort bij een Red Bull-zitje.

De tweede plaats in de Braziliaanse Grand Prix was een hele fijne. Gasly reed er sowieso een uitstekende wedstrijd en toen de toppers een voor een wegvielen, was hij er om te profiteren van hun pech, of hun fouten. De omhelzing met Verstappen na de race was welgemeend en aan alles kon je proeven dat het Gasly enorm werd gegund. Wie weet maakt Gasly ooit een hernieuwde overstap naar Red Bull, of een ander topteam. Tot die tijd is het in ieder geval een prima puntenpakker.