Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 13: Alex Albon

(c) Red Bull Content Pool

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Alex Albon.

Het is niet makkelijk om een visje te zijn in de talentenvijver van Red Bull. De competitie is moordend en het geduld van de baas uitermate beperkt. Dit weet elke coureur zodra hij of zij instapt, maar het kan toch flink hard aankomen als het talent minder groot blijkt dan gehoopt, of de resultaten achterblijven bij de concurrentie. Alex Albon behoort tot de ervaringsdeskundigen. Hij had al afscheid genomen van het Red Bull-opleidingsprogramma, toen hij eind 2018 plotseling toch de kans kreeg om zich in de kijker te rijden bij Toro Rosso. Het zitje voor 2019 was al meer dan hij ooit had durven dromen.

(c) Formula1


Vanaf de Belgische Grand Prix is Alex Albon een van de zes coureurs die beschikt over een auto die kan winnen. Dat heeft hij deels aan zichzelf te danken – zijn optreden in de Toro Rosso was solide – en deels aan het falen van Pierre Gasly. De prestaties van Gasly bleven zo ver achter bij die van Max Verstappen, dat Red Bull zich gedwongen zag om in ieder geval iets te doen. Albon kreeg promotie en mocht het naast Verstappen gaan proberen.

En eerlijk is eerlijk; Albon deed het niet slecht. In zijn eerste races naast Verstappen was hij de Red Bull-coureur die de meeste punten verzamelde. Dat had echter meer te maken met het misfortuin van de Nederlander, dan met het verschroeiende tempo van Albon zelf. Albon was eigenlijk altijd de zesde coureur van het veld en leverde nog altijd flink wat in ten opzichte van zijn teamgenoot. Het is de ultieme pech van menig veelbelovende coureur; naast een wereldtalent gezet worden en er dan uitzien als een tweederangs stuurman.

Er was een behoorlijke kans op een podiumplaats op Interlagos, maar Albon liet de deur lekker wijd open staan voor Lewis Hamilton, die vervolgens net wat teveel wilde. Die podiumplaats gaat er in 2020 wel komen, maar het is te hopen voor Albon dat hij het gat richting Verstappen wat minder gapend kan maken. Dat geldt overigens voor elke teamgenoot van de Nederlander; dat is inmiddels een ondankbaar baantje geworden.