Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 12: Daniel Ricciardo

(c) Renault F1 Team

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Daniel Ricciardo.

Dat Daniel Ricciardo bij Renault geen race ging winnen in 2019, was voor aanvang van het seizoen wel zo’n beetje duidelijk. Dat hij podiumloos en als negende zou eindigen in het kampioenschap, is wellicht een tandje teleurstellend voor de man uit Perth. De Renault bleek minder potent dan gehoopt en met de opleving van McLaren zakte het team naar de vijfde plaats in de pikorde van Formule 1-teams.

(c) Renault SportDaniel Ricciardo geldt als een van de beste coureurs die momenteel actief is in de Formule 1. Bij Red Bull was hij lange tijd een geduchte tegenstander van Max Verstappen, maar toen de Nederlander halverwege 2018 een nieuwe stap voorwaarts maakte, kon hij niet meer meekomen en volgde er een overstap naar Renault. Ricciardo heeft de goede hoop dat Renault zich uiteindelijk zal opwerken naar het niveau van de drie topteams, maar die hoop werd in 2019 bepaald niet gevoed. Het team was te langzaam, te onvoorspelbaar en Ricciardo liep soms met zijn ziel onder de arm door de paddock. Frustraties namen af en toe de overhand, maar ondanks alles bleef zijn beroemde positieve instelling intact.

Dat zal wel moeten, want het lijkt niet waarschijnlijk dat Renault – en daarmee Ricciardo – in 2020 opeens zal meedoen om de prijzen. Ricciardo zelf is er prima toe in staat, dat heeft hij allang bewezen, maar hij moet het doen met het materiaal dat hij in handen heeft. Het zou zonde zijn als een talent van dit niveau langzaam in de anonimiteit verdwijnt in Franse dienst en dus valt het te hopen dat Renault in ieder geval de strijd kan aangaan met McLaren om de vierde plaats.

Ricciardo was teamgenoot Nico Hülkenberg met name in de tweede helft van het seizoen vrij gemakkelijk de baas, maar krijgt volgend jaar opnieuw een aanstormend talent naast zich. Esteban Ocon heeft een jaartje liggen rijpen en zal met opgestroopte mouwen plaatsnemen in de tweede Renault. Met een beetje geluk plukt Renault de vruchten van de onderlinge rivaliteit en kan het mede hierdoor een stapje maken. Zo niet, dan zal Ricciardo – ondanks de fraaie loonstrook – toch eens wat bakjes koffie gaan drinken rivaliserende teams.