Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 10: Lando Norris

(c) McLaren F1

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Lando Norris.

Alles wat je moet weten over het debuutseizoen van Lando Norris, was te horen in een boordradiofragment na de laatste race van het seizoen. Engineer Andrew Jarvis bedankt Norris voor het afgelopen jaar en lijkt bij het uitspreken van dit dankwoord vol te schieten. Norris giert het uit en doet vervolgens hetzelfde. Het gebeurt niet vaak dat een debutant aan het einde van een seizoen zijn team zo voor zich heeft weten te winnen.

Norris werd aan het begin van het seizoen naast Carlos Sainz gezet, in de hoop dat vers bloed McLaren weer naar voren zou stuwen. Na de magere jaren met de hopeloos cynische en dwingende Fernando Alonso, had het team in 2019 twee jonge kerels achter het stuur. Het kon twee kanten op gaan, maar gelukkig voor McLaren werd het een groot succes. Het team eindigde als vierde in het constructeurskampioenschap en was achter de drie topteams een vaste waarde. Eindelijk viel er weer iets te vieren voor het team uit Woking.

(c) McLaren F1Lando Norris had een groot aandeel in dit succes, ook al eindigt hij op slechts een elfde plaats in het kampioenschap. Hij had over het algemeen een prima weerwoord op het tempo van Sainx – en won het onderlinge kwalificatieduel – maar had ook af en toe botte pech. Zo ging een geweldig resultaat in de Belgische Grand Prix kort voor het vallen van de vlag in rook op. Norris bleek een uitermate capabele eerstejaars en kan zich opmaken voor een mooie loopbaan in de hoogste klasse van de autosport.

Daar komt nog eens bij dat hij qua persoonlijkheid een enorme aanwinst voor de sport is. Open, eerlijk, bijzonder geestig en dikke maatjes met zijn Spaanse teamgenoot. De sport is rijker met mannen als Lando Norris en zijn vrolijke karakter werkt aanstekelijk in de paddock. Mede dankzij hem is McLaren weer een team dat kan rekenen op sympathie vanuit de paddock, in plaats van de schadenfreude die ze nogal eens ten deel kwam te vallen toen Alonso er nog reed. En dat is inderdaad best iets waar een traantje om gelaten mag worden.