Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 9: Kimi Räikkönen

(c) Alfa Romeo Racing

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Kimi Räikkönen.

Toen eind vorig seizoen bekend werd dat Kimi Räikkönen de overstap zou maken naar Alfa Romeo, werd hem een aantal keer gevraagd of dat niet een stap terug was. Na zijn seizoenen bij Ferrari was hij immers gewend geraakt aan het strijden in de frontlinie en dat was, op z’n zachtst gezegd, een stapje te ver bij Alfa Romeo. Maar Räikkönen zelf wilde niets weten van een stap terug. Voor hem was de transfer juist ideaal. De fabriek in Zwitserland staat mooi dichtbij huis en de gigantische druk die Ferrari-coureurs dagelijks meetorsen op hun schouders, kon naar een ander.

(c) Alfa Romeo Racing


Het seizoen 2019 verliep een stuk anoniemer dan menig jaar ervoor en dat zal Räikkönen niet als vervelend hebben ervaren. Aan zijn lijf geen polonaise, immers. Laat hem maar gewoon doen wat hij het beste doet, waarna hij gewoon terug kan naar z’n gezin. Räikkönen leek prima te gedijen bij het team waar hij in 2001 debuteerde en was teamgenoot Antonio Giovinazzi met gemak de baas. Zijn vierde plek in de Braziliaanse Grand Prix was een fraai staaltje opportunisme van het team, dat de ervaren rot uitstekend wist te benutten.

Veertig is hij inmiddels, Kimi Räikkönen. Weinig coureurs houden het tot die leeftijd vol in het wespennest dat de Formule 1 heet, maar hij wel. Het geheim moet haast wel zitten in de nonchalante houding van de wereldkampioen van 2007. Het maakt het geliefd bij veel fans en soms lijkt hij een beetje een cultfiguur in de sport. Maar er is niks gespeeld aan zijn houding. Dit is wie hij is en dit is de manier waarop hij zijn sport het beste kan uitoefenen.

Met meer dan driehonderd starts achter de rug behoort Kimi Räikkönen tot de meest ervaren coureurs uit de geschiedenis van de sport. Hij wint zeer waarschijnlijk nooit meer een Grand Prix en ook het podium is in normale omstandigheden onhaalbaar geworden. Maar het maakt niet uit. Alfa Romeo heeft in hem een rotsvaste coureur, die het beste presteert als hij zijn eigen gang mag gaan. Dit zal niet anders zijn in 2020.