Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 8: Daniil Kvyat

(c) Red Bull Content Pool

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Daniil Kvyat.

Voor wie dacht dat de Formule 1-loopbaan van Daniil Kvyat ten einde zou zijn na de switch met Max Verstappen in 2016 en het jaar aan de zijlijn in 2018, is het leven van de Rus toch een tikje anders gelopen. Kvyat werd toch weer aangenomen door Toro Rosso nadat Brendon Hartley geen tweede seizoen verdiende en Pierre Gasly de overstap maakte naar Red Bull. En wie gewed had op een podiumplaats voor Kvyat, had serieus geld kunnen verdienen.

De derde plaats in Duitsland was misschien wel het hoogtepunt van Kvyat’s loopbaan. Natuurlijk had hij al eerder op het podium gestaan, maar in een Red Bull wordt dat min of meer van je verwacht. In een Toro Rosso is dat wat zeldzamer. Sterker nog; het komt bijna niet voor. Dat Kvyat zijn kans greep in de geschifte Grand Prix van Duitsland, verdient alle lof. De 37 punten die hij behaalde, zijn prima in orde en een goede weergave van het potentieel van de Toro Rosso.

(c) Red Bull Content Pool


Net als zijn latere teamgenoot Pierre Gasly, lijkt Kvyat beter te aarden in teams waar de druk wat minder heftig is. Bij Red Bull verzoop hij soms, maar in de Toro Rosso is hij op z’n plek en wordt er regelmatig prima gepresteerd. Helemaal vlekkeloos was het natuurlijk niet; met name de fouten in Mexico en de Verenigde Staten, waarbij hij in de laatste ronden een concurrent achterstevoren beukte en vervolgens buitengewoon verbolgen stond te zijn over de onvermijdelijke straffen die gingen volgen, staan niet echt lekker.

Afgezien van de schoonheidsfoutjes, heeft Daniil Kvyat gewoon een degelijk jaar achter de rug en zal hij ook in 2020 rijden voor hetzelfde team. Een verstandige beslissing van Red Bull, dat zelf ook wel ziet dat de aanwas van getalenteerde jongelingen enigszins lijkt te stagneren. Dan is het beter om te kiezen voor een ervaren coureur, met een keurige staat van dienst. Met Kvyat en Gasly zal Alpha Tauri, zoals de renstal vanaf 1 januari 2020 heet, twee prima coureurs in dienst hebben, die op de juiste dag en op het juiste moment spectaculaire races kunnen rijden.