Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 7: Nico Hülkenberg

(c) Renault F1 Team

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Nico Hülkenberg.

Toen Nico Hülkenberg op weg was naar de Formule 1, won hij aan de lopende band. Of het nou in de Formule 3 was, de A1GP of de GP2, de jonge Duitser kreeg bijna elk raceweekend wel een fles champagne in de handen gedrukt na opnieuw een overtuigend optreden. Hij moest een nieuwe Duitse ster in de Formule 1 worden. Zelden waren de voortekenen zo veelbelovend.

Inmiddels is het eind 2019 en kunnen we rustig stellen dat Nico Hülkenberg, ondanks al het succes in de series op weg naar de Formule 1, niet een nieuwe Duitse Formule 1-ster is geworden. Sterker nog; in al die jaren is hem nooit een fles champagne aangereikt na een succesvol Formule 1-optreden. Dat wil niet zeggen dat Hülkenberg een onverdienstelijke staat van dienst heeft; hij geldt als een uitermate degelijke, competente coureur, die zijn plek in de Formule 1 dik verdiend heeft.

Voorlopig is 2019 zijn laatste seizoen in de hoogste autosportklasse geweest. De grootste kans op succes kwam nota bene in Duitsland, maar een spekglad stuk asfalt maakte een einde aan de hoop op dat zo vurig gewenste podium. In plaats daarvan eindigt het seizoen – en voorlopig zijn Formule 1-loopbaan – stilletjes en anoniem. Met Daniel Ricciardo als teamgenoot bij Renault sneeuwde hij onder, verloor hij de onderlinge strijd met duidelijke cijfers. Een vijfde plaats in Monza was het beste resultaat van het seizoen en veel meer zat er simpelweg niet in. De relatie met het team van Renault bekoelde ook; Alain Prost liet na het tekenen van Esteban Ocon voor 2020 weten dat hij Hülkenberg niet wilde behouden omdat de Duitser ‘negatief’ was.

Nico Hulkenberg (GER) Renault Sport F1 Team RS19.
Formula One Testing, Day 1, Tuesday 26th February 2019. Barcelona, Spain.


Het lijkt niet waarschijnlijk dat we Hülkenberg nog eens terugzien in de Formule 1. Het valt te verwachten dat hij zijn heil elders gaat zoeken, dat hij misschien wel op jacht gaat naar een tweede Le Mans-zege. Wat het ook gaat worden, de raceklasse waarin hij deelneemt zal blij zijn met de komst van Nico Hülkenberg. Een bijzonder getalenteerde en sympathieke coureur voor wie het in de Formule 1 nooit echt heeft geklikt. Hij had meer verdiend, maar zo gaat dat soms. De geschiedenis van de sport ligt bezaaid met Hülkenbergs.