Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 6: Lance Stroll

(c) Racing Point F1

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Lance Stroll.

(c) Racing Point F1 Team

Het team van Racing Point, of Force India in vervlogen tijden, heeft in het verleden nogal eens te stellen gehad met coureurs die net iets te vaak vochten om hetzelfde lapje asfalt. In 2018 zaten Esteban Ocon en Sergio Perez elkaar zo vaak in de weg, dat de teamleiding hun bewegingsvrijheid moest beperken om te kunnen garanderen dat ze elkaar niet van de baan gingen rijden. In 2019 was het team vrij van die zorgen, want Sergio Perez hoefde zich geen moment zorgen te maken om zijn teamgenoot. Lance Stroll had geen schijn van kans tegen de Mexicaan.

Het gaat te ver om Stroll af te schrijven als een ordinaire pay-driver, maar niemand maakt hem wijs dat hij zijn stoeltje enkel te danken heeft aan zijn rauwe talent. De familie Stroll is min of meer de bankgarantie van Racing Point en dus rijdt Lance daar, zo simpel is het. En het moet gezegd; Lance Stroll reed voor zijn doen een heel degelijk seizoen. Natuurlijk, hij scoorde nog niet de helft van het aantal punten dat Perez binnenhaalde en hij stond slechts drie keer op de grid als eerste Racing Point, maar 21 punten en een vierde plaats in Duitsland als beste resultaat is nou ook weer niet helemaal rampzalig.

Dat resultaat in Duitsland was verreweg het beste optreden van Stroll in het hele seizoen en het mag gezegd worden; toen de kans op een succesje zich aandiende, stond hij er maar mooi wel. Als Sebastian Vettel niet een late inhaalrace op poten had gezet, had Stroll die race zelfs zijn tweede podiumplaats kunnen vieren. Het optreden in de buiige Duitse race was uitstekend en het bewijs dat er heus wel een goede coureur achter het stuur van de tweede Racing Point zit. Het is jammer dat diezelfde goede coureur ook rustig een volledig kleurloos weekend kan beleven.

Lance Stroll is een beetje de Pedro Diniz van het huidige Formule 1-veld; ver gekomen dankzij een goed gevulde tas met sponsoren en eenmaal in het bezit van een degelijke auto, niet eens zo slecht. Hij was in 2019 goed genoeg om rustig te blijven zitten waar hij zit en niet goed genoeg om ook maar een greintje interesse te wekken van de wat meer kapitaalkrachtige teams.