Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 5: Kevin Magnussen

(c) Haas F1

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Kevin Magnussen.

Het team van Haas bestaat nog niet zo lang, maar beleefde in 2019 wel zijn slechtste seizoen ooit. De auto, volbestickerd met de twijfelachtige sponsoring van de vrijwel onzichtbare energiedrankjesfabrikant Rich Energy, bleek een hok eerste klas. Totaal niet te voorspellen. Bij vlagen schurkte het ding tegen de op dat moment langzaamste Red Bull aan en op andere momenten kon het amper de snelste Williams voorblijven. De coureur die er nog het meeste uit wist te persen was Kevin Magnussen.

(c) Haas F1 Team


Twintig punten en vier races waarin hij binnen de top-tien eindigde. Het is niet waar Kevin Magnussen aan het begin van dit seizoen op hoopte. In de kwalificatie rolde er nog wel eens een kanontijd uit. Een vijfde startplaats in Oostenrijk, op een seconde van de polesitter, mag toch wel als een redelijk denderend resultaat bestempeld worden. Het probleem was echter, dat de auto vervolgens zijn anker uitwierp in de races en helemaal niets in te brengen had tegen de concurrentie. De keren dat Magnussen en Grosjean foeterend uit de auto stapten na weer een waardeloze race, zijn niet te tellen.

Magnussen was de beste Haas-coureur van de twee en zorgde in wiel-aan-wiel-gevechten nogal eens voor wat opschudding. De Deen staat te boek als iemand die je echt van de baan moet schoppen als je hem wilt passeren en het zorgde ook dit jaar weer voor de nodige boze berichtjes over de boordradio van de concurrentie. Maar verplaats je eens in hem; elke keer om de oren gereden worden door Jan en alleman is natuurlijk vreselijk frustrerend. Dan maak je het ze maar zo moeilijk mogelijk. Magnussen is ondertussen totaal niet onder de indruk van de scheldkanonnades van zijn collega’s en zijn nonchalante houding maakt hem op z’n minst een interessante persoonlijkheid.

Het valt te hopen voor Magnussen dat hij zijn rauwe snelheid in 2020 wat vaker en constanter kan laten zien. Want zeg wat je wil van de rijstijl van Magnussen, saai is het in ieder geval nooit.