Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 4: Antonio Giovinazzi

(c) Alfa Romeo Racing

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen?

We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Antonio Giovinazzi.

Weinig coureurs zullen dit seizoen minder in beeld zijn geweest dan Antonio Giovinazzi. De Italiaan in de tweede Sauber had een tijdje nodig om enigszins op snelheid te komen, maar met name in de tweede helft van het seizoen wist hij zich af en toe te melden in de strijd om de punten. Een echte rookie was hij natuurlijk niet, maar zijn eerste volledige seizoen verliep redelijk. Niet spetterend, maar dat was ook niet makkelijk in de Alfa Romeo.

(c) Alfa Romeo Sauber F1


Het is geen wonder dat de meeste aandacht bij Alfa Romeo uitging naar Kimi Räikkönen. De gelauwerde Fin moest het team op sleeptouw nemen en de jonge Giovinazzi een beetje wegwijs maken in het hele gebeuren. Zoals gezegd was Giovinazzi niet gelijk helemaal op snelheid. Pas in Oostenrijk kwam er een puntje op het scorebord, waarna in Monza en Singapore ook gescoord werd. Het beste resultaat kwam echter in de Braziliaanse Grand Prix, waar hij op het juiste moment op de juiste plaats was. Waar de gebruikelijke topteams elkaar van de baan reden, of tegen problemen aanliepen, kende het Sauber-duo een uitstekende dag. Het was zo’n race waar je als coureur in het achterveld het hele jaar op hoopt en als hij zich dan aandient, moet je er staan.Gelukkig voor Giovinazzi, was dat precies wat hij deed. De auto bleef in het rechte spoor, de Italiaan was wakker en benutte zijn zeldzame kans perfect. Een vijfde plaats, achter zijn teamgenoot, was een buitengewoon fraai resultaat. 

Het was ook het resultaat dat zijn seizoen min of meer gered heeft. Niet dat hij anders kon vertrekken, maar Räikkönen was een degelijke en regelmatige puntenpakker, terwijl Giovinazzi slechts een handjevol successen kon boeken. Zijn prestaties waren echter goed genoeg om er nog een jaartje bij Alfa Romeo aan vast te plakken en dus zal het coureursduo opnieuw de rood-witte kleurencombinatie verdedigen in 2020. Het valt te hopen voor Giovinazzi dat hij eerder op snelheid is en dat dit zich op regelmatige basis uitbetaalt in punten. Je weet wel, zoals het bij Kimi deed.