Hoe presteerden de coureurs van 2019? Deel 2: Robert Kubica

(c) Rokit Williams Racing

Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap. Vandaag: Robert Kubica.

Wat was het een sprookje. Robert Kubica die acht jaar na zijn levensbedreigende rally-ongeluk zijn terugkeer maakte in de Formule 1. Een feel-good story van jewelste. Weinigen misgunden het de aimabele Pool, die tien jaar geleden gold als een van de grootste jonge talenten die de sport rijk was. Na 21 races kan de balans echter opgemaakt worden; Robert Kubica was niet goed genoeg.

Eindelijk in actie: Robert Kubica in de FW42 (c) Rokit Williams Racing

De vraagtekens over zijn fysieke gesteldheid waren niet van de lucht in de aanloop naar de start van het seizoen, net zo min als de vragen over de auto die hij tot z’n beschikking had. Williams kende een rampzalige testperiode en was absoluut niet klaar voor de eerste race, toen het incheckte voor de vlucht naar Melbourne. Maar goed, dit was waar Kubica en Russell het mee moesten doen. En waar Russell af en toe in de buurt kon komen van de andere teams, bungelde Kubica steevast onderaan de tijdenlijsten. Zijn gemiddelde achterstand op Russell in de kwalificatie was een halve seconde. Dat is een schier onoverbrugbare afstand in de Formule 1, waar de marges zo klein zijn dat het soms neerkomt op een duizendste.

Er was een hoogtepuntje voor Kubica; in de krankzinnige Duitse Grand Prix, waar menig coureur ofwel over zichzelf, ofwel over een collega struikelde, sleepte hij zijn Williams naar een tiende plaats. Het is het enige punt dat de renstal achter de naam heeft staan en het is eigenlijk ook het enige wapenfeit van Robert Kubica in 2019. Dat er geen tweede seizoen ging komen bij Williams, was al vroeg duidelijk. De snelheid die Kubica in zijn jonge jaren liet zien, is verdwenen. En natuurlijk werd hij niet geholpen door de trage Williams. Natuurlijk waren er factoren mee te rekenen waarop hij geen invloed had. Maar onderaan de streep was het gewoon niet genoeg.

Het sprookje van Robert Kubica kent geen bevredigend einde. Hij verlaat de sport opnieuw, dit keer met stille trom. Daar staat tegenover dat hij het wel geflikt heeft. Een verschrikkelijk ongeluk, waarbij zijn leven in groot gevaar was en waar hij de overduidelijke littekens van draagt, heeft er niet voor gezorgd dat hij nooit meer op de Formule 1-grid zou staan. Die wilskracht verdient alle respect.