FIA komt met nieuwe richtlijn rond brandstoftoevoer

(c) Scuderia Ferrari

De FIA heeft een nieuwe technische richtlijn uitgevaardigd voor de toevoer van brandstof naar de motor. Daarin valt te lezen dat de teams volgend seizoen verplicht een tweede sensor moeten installeren die het benzineverbruik in de gaten moet houden. Deze sensor mag alleen maar uitgelezen worden door de FIA.

Momenteel zijn de auto’s met één zo’n sensor uitgerust. Volgens Mercedes en Red Bull zou Ferrari die sensor zo hebben weten te manipuleren dat het team meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid brandstof (100 kg/u) naar de motor kan pompen. Daardoor zou de verbrandingsmotor veel meer vermogen kunnen genereren.

Ferrari ontkent nog steeds bij hoog en laag bij dat het ‘vals speelt’, zoals Max Verstappen het manipuleren van de sensor tijdens het Grand Prix-weekend in Austin noemde. Wel zou de FIA na afloop van de Grand Prix van Brazilië onderdelen van een Ferrari-krachtbron, een motor van een Ferrari-klantenteam en een derde team in beslag zijn genomen voor nadere inspectie.

Het is al de derde keer dat de internationale autosportfederatie met een voorschrift komt voor het zogeheten fuel flow system. Eerder waren er al richtlijnen uitgevaardigd over de gemiddelde waardes van de brandstoftoevoer en over het verbod om brandbare vloeistoffen naar de verbrandingsmotor te pompen.