‘FIA neemt deel brandstofsysteem Ferrari in beslag’

(c) Scuderia Ferrari

De internationale autosportfederatie FIA zou na afloop van de Grand Prix van Brazilië een aantal onderdelen van het omstreden brandstofsysteem van Ferrari in beslag hebben genomen. Volgens Auto, Motor und Sport zijn die onderdelen geconfisqueerd om uitgebreid onderzocht te worden in het lab van de FIA.

Al weken hangt er een zweem van illegaliteit rond de krachtbron van Ferrari. Die bleek na de zomerstop in de kwalificaties opeens wel heel erg snel. Mercedes en Red Bull roken onraad en vermoedden een trucje met de toevoer van de hoeveelheid brandstof. Red Bull besloot daarop bij de FIA opheldering te eisen over de regelgeving rond die toevoer. Dit leidde er toe dat de autosportbond een technische richtlijn uitvaardigde die Artikel 5.10.5 van het technische reglement onderschrijft. In dat artikel staat dat “elk apparaat, systeem of handeling dat gebruikt wordt om de brandstoftoevoer naar de motor te versnellen, verboden is.”

Sinds die oekaze blijkt Ferrari opeens een stuk minder snel. De FIA heeft overigens niet alleen onderdelen van Ferrari zelf in beslag genomen, maar ook die van een Ferrari-klantenteam (Alfa Romeo of Haas) en een derde niet-Ferrari team, zo meldt Auto, Motor und Sport.