M217712

Valtteri Bottas start de Grand Prix van Amerika vanaf poleposition. De Fin was in een spannende kwalificatie nipt sneller dan Sebastian Vettel en Max Verstappen. Lewis Hamilton, die zijn zesde wereldtitel kan behalen, vertrekt vanaf P5.

Q1

Lando Norris startte de kwalificatie verrassend als snelste. De Brit reed een 1.33.353. Hij was een tiende sneller dan Lewis Hamilton en Max Verstappen. Achter de Red Bull-coureur stond Pierre Gasly op P4, Valtteri Bottas op de vijfde plaats en zette Sebastian Vettel zijn McLaren op de zesde plaats.

In de achterhoede waren Robert Kubica, George Russell, Sergio Perez, Antonio Giovinazzi en Kimi Raikkonen niet snel genoeg om door te gaan naar het tweede deel van de kwalificatie.

Q2

Ferrari, Mercedes en Verstappen begonnen Q2 op de medium band. Alexander Albon reed in de eerste run, op de zachte band, de snelste tijd in het tweede deel van de training met een 1.32.898. Achter de Red Bull-coureur zette Hamilton de tweede tijd neer. Kort achter de Brit zette Verstappen de derde tijd op de klokken. Bottas, Leclerc en Vettel volgden respectievelijk op P4, P5 en P6.

Alle coureurs gingen voor een tweede run. Ferrari ging ook in deze run voor de gele band. Leclerc verbeterde de snelste tijd naar 1.32.760 en ook Vettel ging sneller. De Duitser zette zijn bolide op P2. De Mercedes-coureurs en Verstappen gingen voor de zekerheid op de zachte band naar buiten, maar maakten de ronde niet af. Verstappen eindigde hierdoor Q2 op de vijfde plaats.

Romain Grosjean, Nico Hulkenberg, Lance Stroll, Kevin Magnussen en Daniil Kvyat sneuvelden in Q2.

Q3

Bottas was in het laatste deel van de kwalificatie in de eerste run de snelste. De Fin was met een 1.32.029 nipt sneller dan Vettel. De Duitser was slechts 0.012 seconde langzamer. Verstappen zette zijn Red Bull in de eerste run op de derde plaats. Leclerc pakte P4, Hamilton zette de vijfde tijd neer en Albon was goed voor de zesde plaats.

De tweede run zorgde niet voor verschuivingen in de top zes. Verstappen verbeterde zijn tijd nog wel, maar kwam 0.067 seconde te kort voor poleposition. Bottas behield zijn eerste plaats en Vettel zette zijn Ferrari op de tweede startplek.

Uitslag kwalificatie:

kwaliusa-700x394
(c) Formula1.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden