Mercedes torpedeerde experiment met kwalificatierace

(c) Mercedes AMG F1

Mercedes was één van de twee teams die zich onlangs heeft uitgesproken tegen de introductie – volgend seizoen – van kwalificatieraces. Dat heeft teambaas Toto Wolff bevestigd na afloop van de Grand Prix van Mexico. Het was al langer duidelijk dat de Zilverpijlen niets in het plan zagen.

De organisatie van de Formule 1 had naar aanleiding van de farce tijdens de kwalificatie voor de Italiaanse Grand Prix voorgesteld om volgend jaar tijdens drie races te gaan experimenteren met een zaterdagse kwalificatie- of sprintrace met een omgekeerde startvolgorde voor de echte race op zondag.

Het voorstel kwam tijdens een bijeenkomst van de Strategy Group niet eens in stemming, omdat er voor deze beslissing unanimiteit vereist was en Mercedes op voorhand al tegen was. Wolff zegt over dat besluit: “Ik heb het gedaan omdat we een verantwoordelijkheid hebben om het DNA van de Formule 1 te behouden. Het voelde niet goed; niet omdat het misschien in ons voordeel is ten opzichte van Ferrari, maar omdat ik vind dat je in de Olympische finale van de 100 meter Usain Bolt niet vijf meter achter de startlijn laat vertrekken om een spannende finish te krijgen.”