Lewis Hamilton pakt zege in Mexico-Stad

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton is winnaar geworden van de twintigste Grand Prix van Mexico. De Mercedes-coureur finishte de race op het Autodromo Hermanos Rordriguez vóór Sebastian Vettel op P2 en Valtteri Bottas die derde werd. Max Verstappen die als vierde was gestart, eindigde de race op de zesde plaats.

Hamilton was de race gestart op de derde plaats, achter Charles Leclerc en Vettel en vóór Verstappen. De Engelsman en de Nederlander hadden in de eerste bocht een touche waardoor beiden van de baan schoten.

Bij terugkeer op de baan lag Hamilton vijfde en was Verstappen teruggevallen naar P8. Alex Albon profiteerde van de aanrijding en schoof op naar de derde plaats.

Verstappen was door de aanrijding achter Bottas terecht gekomen, maar de Nederlander waagde – na een korte virtual safetycar-periode vanwege puin op het circuit – bij de eerste de beste gelegenheid een inhaalactie op de Fin. Daarbij liep Verstappen echter een lekke band op waardoor hij bijna een volledige ronde langzaam rijdend naar de pits moest afleggen.

Bij terugkeer op het circuit lag de Nederlander laatste, het betekende het einde van de podiumaspiraties voor de Red Bull-coureur.

Vooraan dook Leclerc al vroeg naar binnen voor nieuw rubber. De Ferrari-coureur moest de leiding overlaten aan teamgenoot Vettel. Niet veel later kwamen ook Albon en Hamilton naar binnen voor verse banden. Toen ook Vettel en Bottas waren gepit, zag de top van het veld er als volgt uit: Leclerc voor Hamilton en Albon met Vettel en Bottas op de plaatsen vier en vijf. Verstappen was inmiddels als een mes door de boter opgeschoven naar de zesde plaats, maar het gat naar de top vijf was te groot om nog verder op te rukken.

Ondertussen was Leclerc voor de tweede keer naar binnen gegaan. Hij moest de leiding afstaan aan Hamilton die op een één-stopper reed en zakte door een slecht uitgevoerde pitstop terug naar de vijfde plaats. Omdat ook Albon voor een twee-stopper had gekozen was ook hij weggevallen uit de top van het veld. Hamilton nam de leiding over voor Vettel en Bottas en in die volgorde gingen het trio na 71 rondes ook over de finishlijn.

Door de derde plaats van zijn teamgenoot Bottas is Hamilton nog geen wereldkampioen. Die zesde titel kan hem echter nauwelijks nog ontgaan, volgende week in Austin krijgt hij een nieuwe kans.

Uitslag Grand Prix van Mexico

(c) Formula 1