Ho-Pin Tung: ‘Ferrari heeft de beste kaarten voor Spa’

De tweede seizoenshelft van het Formule 1-seizoen begint met een klassieker: komende zondag staat de Grand Prix van België op het programma.

Het circuit Spa-Francorchamps is niet voor niets een van de favorieten onder de coureurs, aldus Grand Prix Radio-analist Ho-Pin Tung: “Het is natuurlijk een baan die alles heeft: snelle bochten, lange rechte stukken en langzame hairpins. Het is ook de langste op de kalender en het heeft natuurlijk die befaamde bochten Eau Rouge en Raidillon. Kenmerkend zijn ook de hoogteverschillen en de weersomstandigheden die vaak erg onvoorspelbaar zijn.”

De combinatie van factoren maakt het lastig om een juiste set-up voor de auto te vinden: “Je kunt de baan namelijk opdelen in twee gedeeltes: de sectoren 1 en 3 gecombineerd en sector 2. Voor die sectoren 1 en 3 heb je veel snelheid nodig, dus relatief weinig downforce. Sector 2 daarentegen is bochtig en daar heb je downforce juist weer hard nodig. De ervaring leert dat welke je keuze ook maakt de rondetijd ongeveer hetzelfde is, maar wel op een heel andere manier.”

Tung benadrukt dat de bandenkeuze dit weekend wel eens een doorslaggevende factor zou kunnen zijn: “Vergeet niet dat de bandenslijtage dit seizoen vrij hoog is en daarbij komt ook kijken dat Spa erg hard is, vooral voor de achterbanden. Het is interessant dat Mercedes meer setjes van de gele medium band heeft gekozen dan de andere teams. Mocht het raceweekend erg warm worden dan hebben zij de juiste keuze gemaakt.”

Toch schuift Tung een ander team naar voren als favoriet: “De beste kaarten voor dit weekend zie ik bij Ferrari liggen. Spa is een circuit dat de Ferrari goed ligt en dat is niet alleen vanwege de sterke motor, maar ook de manier waarop de auto de downforce genereert. Voor Spa zal iedereen kiezen voor minder downforce, en dan is de Ferrari toch een stuk efficiënter dan bijvoorbeeld de Mercedes.”

Tot slot schat Tung de kansen van Verstappen en Red Bull niet al te hoog in, maar ‘de factor Max’ zou mogelijk een podium moeten kunnen opleveren.

De volledige preview van Tung op de Grand Prix van België is te horen op Grand Prix Radio.

En ook in onze podcast F1 aan Tafel blikken we vooruit op de race op Spa-Francorchamps:

Jouw reactie