VT3 Hongarije: Hamilton pakt snelste tijd, Verstappen P2

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton heeft in derde vrij training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd neergezet. De Brit was nipt sneller dan Max Verstappen en Sebastian Vettel. Het verschil tussen de coureurs was minimaal.

De derde vrije training begon tien minuten later. De marshalls waren nog druk bezig om olie van het circuit te halen. In de Formule 2-race voor de vrije training had Ralph Boschung namelijk een flink oliespoor in bocht vier neergelegd.

Om 12.10 uur gingen de lampen op groen voor de tot vijftig minuten ingekorte derde vrije training. Veel coureurs gingen direct de baan op en al snel werden de eerste tijden op de klokken gezet. Lando Norris en Carlos Sainz waren in de openingsfase de snelsten.

Na tien minuten gingen de topteams ook naar buiten om een tijd neer te zetten. Charles Leclerc en Sebastian Vettel waren als eerst op het asfalt en zij doken onder de snelste tijd van Norris. Vettel zette met een 1.17.435 de snelste tijd neer.

Het antwoord van Mercedes volgde niet veel later. Valtteri Bottas zette zijn bolide op P3 en kwam ruim twee tienden te kort op de tijd van Vettel. Een minuut later was het al weer een vierde plaats, omdat Hamilton onder de tijd van zijn teamgenoot dook. De Brit kwam tot een derde tijd en moest ook beide Ferrari ’s voor zich dulden.

Verstappen noteerde met nog een half uur op de klok zijn eerste tijd. Deze was goed voor een vijfde plaats. De Nederlander kwam in eerste instantie vier tienden te kort op de Ferrari ’s, maar dat werd al snel zes tienden op Hamilton. De Brit pakte namelijk in zijn twee vliegende ronde de snelste tijd. Bottas volgde het voorbeeld van Hamilton en zette P2 neer.

Verstappen deed ook nog een poging om zijn tijd te verbeteren en klom naar de eerste plaats. Hij zette een 1.17.035 op de klokken en was daarmee 0.016 seconde sneller dan Hamilton.

Meer grip

Naarmate de training vorderde kwam er steeds meer grip op de baan. Tijdens de tweede run van de coureurs ging het dan ook weer een stuk sneller. Hamilton pakte de eerste tijd met een 1.16.339, gevolgd door Bottas en Leclerc.

Ook Verstappen ging weer sneller en de Nederlander verbeterde zijn tijd naar een 1.16.474 en nestelde zich op de tweede plaats. Lang kon de Red Bull-coureur niet genieten van de tweede tijd, want Leclerc was nipt sneller dan Verstappen. De Monegask kwam slechts 0.053 seconde te kort op de snelste tijd van Hamilton.

In de slotfase gingen de coureurs er nog een keer goed voor zitten. Toen alle stofwolken waren opgetrokken, stond Hamilton bovenaan, Verstappen op P2 en Vettel op de derde plaats. De drie coureurs zaten binnen een tiende van een seconden. Verstappen gaf slechts 0.013 seconde toe op Hamilton (1.16.084).

Uitslag derde vrije training Hongarije:

(c) Formula1.com