Max Verstappen pakt poleposition op de Hungaroring

(c) Red Bull Content Pool

Max Verstappen start de Grand Prix van Hongarije vanaf poleposition. De Nederlander was in een spannende kwalificatie de snelste. Valtteri Bottas pakte de tweede plaats en Lewis Hamilton reed de derde tijd. Voor Verstappen was dit de eerste pole uit zijn carrière.

Q1

Het eerste deel van de kwalificatie begon rustig. Lance Stroll, Robert Kubica en George Russell opende het bal. Russell was even de snelste op de baan, maar moest al snel een groot aantal coureurs voor zich dulden. Max Verstappen was de snelste in Q1 met een 1.15.817. Hij was met deze tijd twee tienden sneller dan Lewis Hamilton en Valtteri Bottas

Charles Leclerc deed zichzelf in Q1 geen plezier door, voordat hij zijn tweede snelle ronde wilde beginnen, bij het opkomen van het rechte stuk te spinnen en achterwaarts de bandenstapel te raken. De Ferrari kwam niet onbeschadigd uit de crash. Leclerc eindigde de sessie als vijfde.

In de achterhoede waren Russell, Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Stroll en Kubica te langzaam om zich voor het volgende deel van de kwalificatie te plaatsen. Russell miste Q2 op een haar en kwam slechts 0.053 seconde te kort.

Q2

In Q2 begonnen Red Bull Racing, Mercedes en Ferrari de sessie op de medium band. Hamilton zette op de gele band de snelste tijd neer, een 1.15.548, en Verstappen zette zijn bolide op P2. Hij gaf 0.025 seconde toe op de wereldkampioen. Achter Verstappen pakte Bottas P3, Leclerc P4 en Vettel P5. Leclerc kon ondanks de schuiver in Q1 gewoon aan de sessie meedoen.

In de slotfase gingen alle coureurs naar buiten voor een tweede run. Voor Pierre Gasly werd het nog even spannend. De Fransman zette op de gele band een negende tijd neer en ging met de hakken over de sloot naar Q3. Voor Nico Hulkenberg, Alexander Albon, Daniil Kvyat, Antonio Giovinazzi en Kevin Magnussen eindigde de kwalificatie in Q2.

Q3

In de eerste run in jacht op poleposition zette Verstappen de toon. De Nederlander zette een 1.14.958 op de klokken en was daarmee een tiende sneller dan Bottas en Hamilton. Vettel en Leclerc volgden op P4 en P5.

De tweede run zorgde voor een aantal spannende minuten. Verstappen wist in een zinderende laatste minuut poleposition te pakken. De Nederlander verbeterde zich naar 1.14.572 en behield een marge van 0.018 seconde op Bottas. Hamilton werd derde op ruim een tiende van de Red Bull-coureur.

Uitslag kwalificatie:

(c) Formula1.com