Hamilton pakt pole op Hockenheimring, Verstappen P2

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton heeft poleposition gepakt tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland. Max Verstappen pakte de tweede plaats en de Ferrari-coureurs kampten met technische problemen.

Q1

Charles Leclerc zette in het eerste deel van de kwalificatie de snelste tijd neer. De Monegask was ruim drie tienden sneller dan Max Verstappen. Achter de Nederlander zette Lewis Hamilton de derde tijd neer. Pierre Gasly werd knap vier, vlak voor Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas.

Sebastian Vettel was de opvallendste afvaller in Q1. Hij klaagde tijdens zijn eerste run over een technisch probleem en ging naar binnen zonder een tijd op de klokken te zetten. Daarna werd er gesleuteld aan de auto van de Duitser, maar met nog vijf minuten op de klok in Q1 stapte Vettel uit en dat betekende einde kwalificatie voor de Ferrari-coureur.

Na een zeer spannend slot van Q1, waar de verschillen heel klein waren, kwamen Robert Kubica, George Russell, Alexander Albon en Lando Norris net te kort om door te gaan naar Q2.

Q2

In het tweede deel van de kwalificatie gingen Mercedes, Leclerc en Verstappen op de medium band naar buiten. Hamilton zette de snelste tijd neer, gevolgd door Leclerc, Gasly en Bottas. Gasly reed echter op softs.

Verstappen zette geen tijd neer vanwege een probleem met de motor. Tijdens zijn run klaagde hij over verlies van vermogen. Na enkele minuten in de pitstraat ging Verstappen weer op pad, maar nu op de zachtste band. Daarmee zette hij de vierde tijd neer. Maar ook tijdens deze run had de Red Bull-coureur problemen met de krachtbron. In de slotfase verloor hij P4 nog aan Bottas en moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Lance Stroll, Daniil Kvyat, Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen en Antonio Giovinazzi vielen af in Q2.

Q3

Hamilton zette in de eerste run in Q3 de snelste tijd neer. Hij had ruim drie tienden voorsprong op Verstappen en bijna een halve seconde op Bottas. Ferrari beleefde ook in het laatste deel van de kwalificatie een grote teleurstelling, want Voor Leclerc duurde Q3 niet heel lang. De Ferrari-coureur stapte na enkele minuten uit zijn bolide en kwam niet meer de baan op.

In de laatste run bleven de eerste vier plaatsen ongewijzigd. Hamilton pakte poleposition, Verstappen bleef tweede met een minimaal verschil op Bottas. Gasly reed de vierde tijd op zeven tienden van de snelste tijd.

Uitslag kwalificatie:

(c) FIA

Jouw reactie