Lewis Hamilton wint spectaculaire race op Silverstone

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton heeft zijn thuisrace gewonnen. Tijdens de Britse Grand Prix was hij de sterkste. Achter de wereldkampioen streden Ferrari en Red Bull om de derde plaats. Charles Leclerc pakte de derde plek achter Valtteri Bottas. Verstappen werd vijfde nadat hij in de slotfase door Vettel van de baan werd gereden.

Bij de start was er weinig drama. Bottas wist bij de start zijn leidende positie te behouden. Hamilton deed er van alles aan om zijn teamgenoot te verschalken, maar kwam net kort. Achter de Mercedessen waren Leclerc, Verstappen en Vettel goed weg. Gasly kwam niet lekker van zijn plaats en verloor zijn vijfde plek aan Vettel.

Na de de start ontvouwden zich schitterende gevechten. Eerst maakten Hamilton en Bottas elkaar het leven zuur, met Bottas als overwinnaar. Ondanks dat Hamilton zijn teamgenoot wist te passeren. De Fin pakte echter een paar bochten later de leidende positie weer terug.

Achter Hamilton en Bottas vochten Leclerc en Verstappen voor de derde plaats. Wat de Nederlander ook probeerde hij kwam de Ferrari-coureur niet voorbij. Af en toe was het heel erg close en hard, maar het bleef fair tussen de twee kemphanen. Door het gevecht tussen Verstappen en Leclerc konden Vettel en Gasly aansluiten en meedoen met het gevecht. Uiteindelijk was Gasly de winnaar, want hij pakte de vijfde positie van Vettel af en bleven Leclerc en Verstappen op P3 en P4.

Gasly opende in ronde 13 de pitstops en wisselde naar hard. Een ronde later volgden Leclerc en Verstappen. Red Bull leverde een snelle stop en zorgde dat Verstappen Leclerc bij de stop wist in te halen. De Red Bull-coureur maakte echter een foutje in de eerste bochten na zijn stop, waardoor hij weer achter de Ferrari moest aansluiten.

Safetycar

Voor Bottas kwam in ronde 17 zijn pitstop, wissel naar een nieuw setje mediums, iets te vroeg, want enkele ronden later zorgde Giovinazzi voor een safetycar. Hamilton maakte daar gebruik van en wisselde naar de harde band en behield de leiding in de wedstrijd.

Ook Verstappen, Leclerc en Vettel doken weer naar binnen. De Nederlander deed dit onder de safetycar een ronde eerder dan Lecler waardoor hij voor de Monegask kwam te rijden. De stand nadat de safetycar naar binnen was gegaan: Hamilton, Bottas, Vettel, Gasly, Verstappen en Leclerc.

Het gevecht tussen Verstappen en Leclerc kon dus weer verder. Nu met de Nederlander als de verdedigende partij. Ook nu was het gevecht hard, maar fair. Even leek Leclerc de Nederlander te passeren, maar hij wist een paar bochten later te pareren.

Crash

Daarna reed Verstappen weg van Leclerc en haalde zijn teamgenoot Gasly in en ging richting de achtervleugel van Vettel en de derde plaats. Heel snel reed hij het gat dicht en in ronde 38 was hij voorbij de Duitser. Na de inhaalmanoeuvre van Verstappen verremde Vettel zich echter en raakte de achterkant van de Nederlander. Beiden gingen ze er hard van af, maar de Red Bull bleef wonderlijk heel. Vettel moest zijn neus laten vervangen en kreeg later een straf van tien seconden. Voor Verstappen betekende dat hij niet lang van de derde plaats kon genieten en verder moest op de vijfde plek.

In de slotfase moest Bottas nog naar binnen, maar de Fin had genoeg marge opgebouwd om zijn tweede plaats te behouden. Hamilton kon daarna zonder problemen naar de overwinning rijden. Leclerc pakte de derde plaats en Gasly werd vierde. Verstappen kwam door de fout van Vettel niet verder dan de vijfde plaats.

Uitslag race:

(c) Formula1.com