Fernando Alonso en McLaren niet met elkaar verder

(c) Steven Tee/McLaren

Fernando Alonso en McLaren gaan per direct uit elkaar. De tweevoudig wereldkampioen stond dit jaar nog bij het Formule 1-team onder contract als adviseur en testrijder. Zo kwam hij in april nog in actie tijdens een test in Bahrein. Bovendien deed hij eind mei voor de tweede keer met McLaren mee aan de Indianapolis 500.

Die laatste samenwerking mondde uit in een grote teleurstelling: Alonso wist zich niet te kwalificeren voor de prestigieuze race in de Verenigde Staten en zag daarmee voorlopig ook de Triple Crown (winst in de GP van Monaco, 24 Uur van Le Mans en Indy 500) aan zich voorbij gaan.

McLaren benadrukt dat beide partijen in goed overleg en ‘vriendschappelijk’ uit elkaar zijn gegaan: “Fernando zal – net als andere coureurs – altijd onderdeel blijven van de McLaren-familie. We hebben geen plannen om hem dit jaar nog in te zetten bij Formule 1-tests. Onze focus ligt op Carlos [Sainz] en Lando [Norris]. Het staat hem [Alonso] vrij om andere uitdagingen in de autosport aan te gaan, we steunen hem daar graag bij.”

Alonso won recent nog de 24 Uur van Le Mans voor Toyota Gazoo Racing. Waarschijnlijk gaat hij met dat team volgend jaar ook meedoen aan de Dakar Rally.

In zijn carrière stond de Spanjaard twee keer onder contract bij McLaren. In 2007 was hij een jaar lang teamgenoot van Lewis Hamilton. In die periode won hij vier races en werd hij derde in het kampioenschap. En van 2015 tot vorig jaar reed hij nog eens vier seizoenen bij het team uit Woking. Dit keer een stuk minder succesvol: zijn beste klassering was een tiende plek in het WK van 2016.