Hamilton verovert pole in Frankrijk, knappe P4 Verstappen

(c) Mercedes AMG

Lewis Hamilton heeft poleposition veroverd voor de Grand Prix van Frankrijk. Max Verstappen begint de race op Paul Ricard als vierde.

Hamilton troefde teamgenoot Valtteri Bottas af met twee tienden in een baanrecord. Charles Leclerc completeerde de top drie.

Sebastian Vettel leek problemen met zijn versnellingsbak te hebben en kwam niet verder dan de zevende tijd. Dat was nog voor Pierre Gasly die in de Red Bull als achtste eindigde.

Dat Mercedes de eerste startrij zou gaan bezetten was vanaf de eerste sessie al duidelijk. Bottas en Hamilton waren van Q1 tot en met Q3 het snelst en zagen niemand echt in de buurt komen.

Voor Red Bull Racing en Max Verstappen was de kwalificatie een stuk spannender. Verstappen nam in Q1 een risico door slechts één run te doen en bereikte als veertiende Q2. In de tweede sessie slaagde hij er wel in om op medium Q3 te halen en eindigde hij als zesde.

De verschillen met de beide McLarens en de Renault van Daniel Ricciardo waren echter klein. In Q3 leek Verstappen de auto’s uit Woking zelfs voor zich te moeten laten, maar in extremis sprong hij toch nog van P6 naar P4, met een voorsprong van slechts negen duizendsten op Lando Norris, die zijn beste kwalificatie uit zijn loopbaan draaide. Carlos Sainz eindigde als zesde, voor Vettel, Ricciardo (P8), Gasly en Antonio Giovinazzi.