VT1 Frankrijk: Hamilton leidt de dans, P4 voor Verstappen

(c) Mercedes AMG F1

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk heeft een snelste tijd opgeleverd voor Lewis Hamilton. De winnaar van vorig jaar was op de rode band (soft) net wat sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas: 1:32.738 om 1:32.807. Charles Leclerc klokte de derde tijd (1:33.111), terwijl Max Verstappen vierde was, op ruim een halve seconde van Leclerc.

Antonio Giovinazzi, Lando Norris en Romain Grosjean trapten met wat installatierondjes het bal af. Niet veel later ging ook Pierre Gasly op zijn thuiscircuit de baan op. De RB15 is dit weekend niet alleen uitgerust met een nieuwe Honda-motor, maar ook met nieuwe aerodynamica.

Veel rook bij Renault

22 minuten in de sessie werd er (kort) met gele vlaggen gezwaaid. De oorzaak: een spin na Bocht 4 van Daniil Kvyat in de STR14. Niet veel later meldde Nico Hülkenberg dat er iets in zijn auto ‘aan het barbecueën’ was. Op de onboardbeelden van Renault-teamgenoot Daniel Ricciardo zagen we niet veel later rook in de cockpit.

Verstappen al snel snel

De McLaren-coureurs lieten zich hierdoor niet afleiden: na een half uur track time voerden Lando Norris (1:35.623) en Carlos Sainz (1:35.752) de ranglijst aan. Inmiddels waren echter ook Bottas en Verstappen de baan opgekomen. De Nederlander klokte al gauw 1:35.642, waarna de Fin de snelste tijd verbeterde naar 1:34.695. Toch was het niet alles pais en vree bij Verstappen die over de boordradio meldde veel last te hebben van gebrek aan grip, maar niet veel later op de medium band toch een snelste tijd aantekende: 1:34.595. Bottas dook daar vervolgens weer met 95 honderdsten onder.

Hydraulisch probleem voor Grosjean

Na drie kwartier werd het stil op het circuit bij Le Castellet: de teams leverden verplicht hun eerste setjes banden in bij Pirelli en besloten direct maar wat te laten sleutelen aan de auto’s. Bij Haas mondde dat uit in een race tegen de klok die uiteindelijk werd verloren: de auto van Grosjean had een waterlek en kwam niet meer in actie.

Gele vlag voor Verstappen

37 minuten voor het einde van de sessie ging Lando Norris voor wat aerodynamische tests naar buiten. Ook Verstappen reed rond met de groene flow vis-verf die duidt op het testen van wat aero-onderdelen. De Nederlander zorgde twintig minuten voor tijd voor een korte gele vlag door op de soft band bij de chicane op het lange rechte stuk te spinnen. De Nederlandse Red Bull-coureur kon snel weer verder.

Vettel worstelt met voorkant

Hamilton had inmiddels de snelste tijd teruggebracht naar 1:32.738, direct gevolgd door Bottas met een 1:32.807, beiden op rood. Sebastian Vettel – die we de hele ochtend nog niet hadden gezien – liet over de boordradio weten dat er aan de voorkant van de SF90 iets niet goed aanvoelde en zijn rondetijden onderstreepten dat. De beste tijd van de Duitser was een 1:33.790, ruim een seconde langzamer dan Hamilton.

Tijdenlijst eerste vrije training Grand Prix van Frankrijk:

(c) F1

De tweede vrije training begint om 15:00 uur. De overige tijden vind je hier. En in onze podcast blikken we uiteraard vooruit op de Grand Prix van Frankrijk: