Jeroen Bleekemolen: ‘We hebben plank compleet misgeslagen’

(c) Keating Motorsports

Jeroen Bleekemolen baalt als een stekker na zijn diskwalificatie tijdens de 24 uur van Le Mans. De Nederlander, die met Keating Motorsports won in de GTE Am-klasse, werd maandagavond gediskwalificeerd vanwege een illegale brandstoftank.

“Ze zijn tot maandag 23.00 uur bezig geweest om de auto te checken”, zegt Bleekemolen in gesprek met Grand Prix Radio. “Alles is ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd en ja, ze hebben iets gevonden. Er ging 0,1 liter te veel in de tank.”

“Dat is heel erg balen. Achteraf is dat een fout van het team. De grens is te dicht opgezocht. Van tevoren hebben ze het goed afgemeten en daarmee hadden ze gehoopt in de juiste marge te zitten. Tijdens een race gebeurt er veel met zo’n tank door temperatuursverschillen, vaak tanken.. We denken dat de tank tijdens de race 0,2 liter veranderd is. Er zitten allerlei componenten in, die allemaal een klein beetje kunnen veranderen van vorm. Maar daarmee hebben we de plank natuurlijk wel compleet misgeslagen.”

Bleekemolen moest tijdens de race met zijn teamgenoten ook al een aantal straffen incasseren. Zo moest hij een verplichte pitstop maken omdat er schade aan de neus zou zijn. Bij het maken van die pitstop reed Ben Keating met te veel wielspin weg, waarvoor een stop-and-go-penalty werd uitgedeeld.

Keating Motorsports niet in beroep

Keating Motorsports legt zich neer bij het besluit van de wedstrijdleiding. “Wat kan je doen? Regels zijn regels. Te veel benzine in de tank betekent te veel benzine in de tank, ook al gaat het om een bodempje van blikje cola. Daarmee kunnen ze ons diskwalificeren. We gaan dan ook niet in beroep.”

“Het is heel erg jammer want we hadden een ontzettend mooie race. Het is mega zuur dat we die overwinning kwijt zijn. Tegelijkertijd is het mooi om te zien wat voor steun we krijgen. Iedereen staat achter ons en we gaan volgas door. Hopelijk kan ik volgend jaar alsnog die tweede Le Mans-overwinning pakken.”

De volledige reactie van Jeroen Bleekemolen is te horen op Grand Prix Radio.

In de podcast F1 Aan Tafel bespreken we met Michael Bleekemolen al de mogelijke diskwalificatie van zoon Jeroen. Een uur na de opname werd zijn diskwalificatie definitief: