Top 5: Zo vader, zo zoon

(c) Red Bull Content Pool

Het is Vaderdag en dus kijken we in onze Top 5 naar succesvolle vader-zoon combinaties in de Formule 1, waarbij we uiteraard niet om Jos en Max Verstappen heen kunnen.

Pa en zoon Verstappen staan inmiddels samen op 194 Grand Prix-starts (Jos-Max: 106-88), 26 podiums (2-24) en 883 punten (125-758). Een aardig resultaat, maar er zijn succesvollere vaders en zonen:

Graham en Damon Hill 3 wereldtitels (1962, 1968 en 1996) en 36 overwinningen

(c) Instagram Damon Hill

Tot 2016 de enige vader en zoon die beiden een wereldtitel wonnen. Graham was wat succesvoller dan zoon Damon. Senior veroverde niet alleen twee titels, maar heeft als enige in de wereld ook nog eens de heilige triptiek in de autosport op zijn naam staan: de Indianapolis 500, de 24 uur van Le Mans en de Grand Prix Formule 1 van Monaco. Die laatste won hij overigens vijf keer. A hard act to follow zou men in Engeland zeggen, maar Damon durfde het aan en werd in 1996 wereldkampioen. Overigens won zoon Damon dan wel weer meer F1-races dan zijn vader (22:14).

Nelson en Nelsinho Piquet3 wereldtitels (1981, 1983 en 1987) en 23 overwinningen

(c) Instagram Nelson Piquet jr

Nelson Piquet sr won in het turbotijdperk drie wereldtitels, evenveel als zijn illustere landgenoot Ayrton Senna. Pa Piquet had die overwinningen mede te danken aan zijn kwaliteit als testrijder, bekend met elk detail van zijn auto. Junior was minder succesvol, reed in twee seizoenen Renault 28 races en één podium bij elkaar, maar zal vooral worden herinnerd aan Crashgate. Inmiddels is Piquet jr. een gevestigde naam in de racesport; hoewel het dit seizoen wat minder gaat, is hij aardig succesvol in de Formule E. Hij won er in 2015 de eerste wereldtitel.

Jack en David Brabham3 wereldtitels (1959, 1960 en 1966) en 14 overwinningen

Vader en zoon Brabham (c) Instagram David Brabham

De titels en overwinningen van dit Australische duo komen allemaal op het conto van pa ‘Black Jack’, die als constructeur ook nog eens twee wereldkampioenschappen (1966 en 1967) op zijn naam schreef. Zoon David was minder begenadigd, hij reed in de jaren negentig 24 Grands Prix met als beste resultaat een tiende plek in 1994. Dat was vier weken na de tragisch verlopen GP van San Marino waar Ayrton Senna en Brabham’s teamgenoot Roland Ratzenberger om het leven kwamen. Dat David wel iets kan bewees hij in 2009: met Peugeot won hij de 24 Uur van Le Mans.

Keke en Nico Rosberg2 wereldtitels (1982 en 2016) en 28 overwinningen

Keke en Nico Rosberg (c) Instagram Nico Rosberg

Keke Rosberg debuteerde pas op 29-jarige leeftijd in de Formule 1 en won ‘slechts’ vijf Grands Prix. In zijn kampioensjaar bij Williams boekte de ‘Flying Fin’ opmerkelijk genoeg maar één overwinning, maar hij was wel de meest constante rijder. Zoon Nico werd in 1985 geboren, slechts vier dagen nadat pa de GP van Detroit had gewonnen. Nico heeft veel meer races gereden dan zijn vader en ook meer overwinningen geboekt (23). En in 2016 pakte hij dan eindelijk die felbegeerde wereldtitel. Direct daarna kondigde Nico zijn afscheid van de Formule 1 aan.

Gilles en Jacques Villeneuve1 wereldtitel (1997) en 17 overwinningen

Gilles en Jacques Villeneuve, 1982

Wat senior niet lukte, daar slaagde junior vrijwel direct in: in 1997 – in pas zijn tweede seizoen in de Formule 1 – won Jacques de wereldtitel. In totaal won hij 11 races, vijf meer dan Gilles die in 1982 dodelijk verongelukte. Ondanks de grotere successen is Jacques toch altijd de ‘zoon van’ gebleven, terwijl Gilles het tot ultieme raceheld heeft geschopt en steevast hoog staat op het lijstje van beste rijders die nooit een wereldtitel veroverden. Overigens racete de broer van Gilles, Jacques sr. ook. Hij kwam niet verder dan twee mislukte F1-kwalificatiepogingen.