Nederlands succes in de 24 Uur van Le Mans

(c) Keating Motorsports

Jeroen Bleekemolen heeft in de 24 Uur van Le Mans de GTE-Am-klasse gewonnen. De 37-jarige Nederlander reed samen met Ben Keating en Felipe Fraga voor het privéteam Keating Motorsports.

De overwinning kwam er niet zomaar. De Ford GT van het Amerikaanse team – waarin Keating zelf als ‘amateurrijder’ deelnam – reed ruim aan de leiding, maar moest enige uren voor het einde van de race verplicht naar binnen om een beschadigde neus te vervangen. Dit leverde nog een stop-and-go-penalty op wegens een unsafe release, maar Bleekemolen wilde van geen wijken weten en wist uiteindelijk de zege uit het vuur te slepen. Voor de Nederlander was het zijn tweede overwinning in Le Mans, in 2008 won hij de LMP2-klasse met Jos Verstappen en Peter van Merksteijn.

Wisselend succes in de LMP2

Ho-Pin Tung eindigde ook op het podium. De Chinees-Nederlandse coureur werd met Jackie Chan DC Racing tweede in de LMP2-klasse, achter het Franse Alpine Matmut. In dezelfde klasse leek er ook succes te gloren voor Job van Uitert. De Nederlandse debutant lag met G-Drive Racing lang aan de leiding, maar het team viel ver terug na motorische problemen.

Ook met het LMP2-team Racing Team Nederland (Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Nyck de Vries) leek het even die kant op te gaan. De Vries reed rond het middaguur vol een bandenstapel in, maar wist de Dallara zwaar gehavend terug naar de garage te krijgen. Daar werd de auto weer in elkaar gelijmd, waarna het team de race op een vijftiende plaats kon uitrijden.

De laatste twee Nederlanders die in actie kwamen waren Renger van der Zande (Dragonspeed Racing, LMP1)en Nicky Catsburg (BMW Team MTEK, GTE-PRo). Van der Zande viel uit en Catsburg finishte op de veertiende plaats in zijn klasse.