Max Verstappen vindt Formule 1 te democratisch

(c) Red Bull Content Pool

Volgens Max Verstappen is de Formule 1 geen democratie en moeten de teams minder te zeggen krijgen over de nieuwe reglementen van de sport.

Tussen alle races door wordt er dezer dagen achter de schermen druk onderhandeld over een nieuw pakket aan technische, sportieve en financiële reglementen die vanaf 2021 moet ingaan. Zo was er gisteren nog een overleg waarbij onder andere coureurs (Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg namens de rijdersvakbond GPDA) en de teams aanwezig waren.

Een vergissing aldus Verstappen in een interview met Autosport: “Weet je wat het is, iedereen spreekt voor zichzelf. Mercedes is uiteraard blij met deze reglementen. In hun beleving hoeft er weinig te worden veranderd. En teams die het op dit moment niet zo goed doen willen natuurlijk compleet nieuwe regels. Maar misschien hebben die teams daarover wat minder te zeggen. Als je bijvoorbeeld een Ferrari-klantenmotor hebt dan ben je vóór Ferrari en als je klant bent bij Mercedes dan steun je Mercedes. Er zit zoveel politiek achter. Eigenlijk zou er bij Formua One Management of de FIA één persoon moeten zijn die zegt: “oké mensen, zo gaan we het doen.”

De laatste tijd wordt er veel gespeculeerd over een in te voeren budgetplafond, maar volgens Verstappen zijn er veel belangrijker zaken te bespreken: “Het grote probleem dat we als coureurs ondervinden is dat we geen gas kunnen geven wanneer we achter een ander zitten. De banden worden dan te heet en je verliest te veel downforce. Dat zijn uiteindelijk de belangrijkste zaken die we moeten aanpakken om het voor het publiek interessanter te maken.”

Dat eventuele aanpassingen ten koste gaat van de topsnelheid neemt de Nederlander op de koop toe: “We gaan nu steeds harder en noteren overal nieuwe baanrecords, maar daar het gaat het natuurlijk niet om. Als je alleen maar sneller en sneller wilt gaan dan kun je net zo goed een robot in de auto zetten. Het moet ook leuk blijven voor de fans. Als alles één of twee seconden langzamer gaat, maar we elkaar wel goed kunnen blijven volgen dan is dat helemaal geen probleem.”