MotoGP Italië: Marquez meesterlijk op Mugello

Marc Marquez. © MotoGP.com

Gehinderd door griep had Marc Marquez zich redelijk koest gehouden op het circuit van Mugello. Dat de eer in de vrije trainingen ging naar Pecco Bagnaia, Fabio Quartararo en Danilo Petrucci vond hij wel prima. Maar op het moment dat het nodig was – de kwalificatie voor de MotoGP van Italië – was de wereldkampioen er. Met een tijd van 1.45.519 pakte Marquez op meesterlijke wijze de 56ste poleposition van zijn carrière, in de wetenschap dat zijn belangrijkste concurrenten in het kampioenschap (Dovizioso, Rins en Rossi) ver achter hem starten.

Aanvankelijk was het Quartararo, die met 1.45.845 opnieuw liet zien dat hij met recht de lijst van Rookie of the year aanvoert. De pas 20-jarige Fransman doet in zijn debuutjaar in de MotoGP vrijwel structureel mee om de plaatsen op de voorste startrij. Pas in de slotseconden van kwalificatiesessie wist Marquez een nog snellere ronde uit zijn Honda te persen, waarmee hij de Yamaha-rijder naar de tweede plaats verwees. Danilo Petrucci – ook grieperig en verre van fit – zette de Ducati op de derde plaats.

Valentino Rossi, vorig jaar nog op poleposition op zijn geliefde Mugello, maakte in Q1 een grote misrekening. De veteraan miste de finishvlag en was zodoende te laat met zijn vliegende ronde die hem mogelijk nog in Q2 kon tillen. Rossi, momenteel vierde in het kampioenschap, begint morgen vanaf de achttiende plaats aan de race. Ook Alex Rins, derde in de titelstrijd, kwam niet door Q1. Hij begint vanaf plaats 13. Andrea Dovizioso en Michele Pirro wisten wel vanuit Q1 door te dringen in Q2. De Ducati’s starten vanaf respectievelijk de negende en twaalfde plaats.