VT1 Monaco: Hamilton snelste, Verstappen P2

1920x1080-Max-Verstappen-Red-Bull-Racing-GP-Monaco-2019

Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training van de Grand Prix van Monaco afgesloten met de snelste tijd. De Britse wereldkampioen klokte donderdag in de Mercedes een tijd van 1.12’106’. Max Verstappen reed naar een tweede tijd en was in de Red Bull-bolide slechts 0’059’ langzamer. Valtteri Bottas eindigde als derde. Ook de Fin bleef binnen een tiende van Hamilton.

Traditiegetrouw wordt in het prinsdom de eerste twee vrije trainingen op donderdag afgewerkt in plaats van de vrijdag zoals normaal gesproken bij de GP-weekenden. De eerste dag in Monaco stond in het teken van de dood van Niki Lauda. Veel teams reden op de auto met een eerbetoon aan de Oostenrijker, die afgelopen maandag overleed. Sebastian Vettel toonde zijn respect door met een Niki Lauda-helm te rijden.

Problemen voor Sainz

Toen het licht om 11.00 uur op groen ging, dook Antonio Giovinazzi als eerste de baan op gevolgd door Carlos Sainz, Lando Norris en Romain Grosjean. Dit viertal gebruikte de eerste kilometers in de straten van Monaco voor het checken van de systemen, de zogenoemde installatieronden.
Het was Sainz voor lange tijd ook zijn enige actie op de baan. De Spanjaard bleef bijna de gehele training in de pits. Er was een probleem met het hybrideopslagsysteem van de McLaren, waardoor Sainz pas twee seconden voor het vallen van finishvlag nog weer even de baan op kon.

Ook waren er flinke problemen bij Haas. Er bleek geen communicatie mogelijk tussen de rijders en de teamleiding. Hierdoor kregen Romain Grosjean en Kevin Magnussen de zwarte vlag. Beide coureurs moesten op last van de wedstrijdleiding terug naar de pits waar de problemen konden worden opgelost. Grosjean en Magnussen konden in het laatste half uur weer de baan op.

Williams-duo opent bal

De eerste tijden op de klok werden neergezet door het Williams-duo George Russell en Robert Kubica, waarbij de Brit met 1.21’736’ de snelste was van het tweetal. Ook voor hen verliep de training niet zonder problemen. Russell meldde over de boordradio dat hij de vangrail had geraakt en ook Kubica kuste de vangrail na een spin.

De tijd van Russell stond niet lang bovenaan. Bottas nam bij zijn eerste volledige ronde meteen een flinke hap van de snelste tijd en noteerde 1.17’771’. Daarna bleef de Fin zich verbeteren tot een tijd van 1.14’240’, waarna Lewis Hamilton die tijd verder aanscherpte naar 1.13’636’.

Vettel rechtdoor

Nadat Sebastian Vettel kort voor de eerste vlag zorgde, omdat hij bij St.Devote rechtdoor schoot, kwam ook Max Verstappen de baan op. Zijn eerste getimede ronde was 1.18’014’. Daarmee was hij ruim vier seconden langzamer dan Hamilton. Onze landgenoot klaagde dat hij dat de motor niet direct reageerde als hij gas gaf. Volgens de engineer kon het probleem worden verholpen door het veranderen van de instellingen. Dat leek de oplossing want een ronde later verbeterde Verstappen zijn tijd naar 1.15’407’.

Ondertussen snoepte Hamilton een klein stukje af van zijn snelste tijd: 1.13’624’. Ook Verstappen bleef zich verbeteren en reed naar een zesde tijd met 1.14’756’. Vervolgens schoof Verstappen met 1.14’127’ op naar een vierde plaats. Maar ook Hamilton reed naar een snellere tijd 1.12’932’, waarna Verstappen versnelde naar 1.13’507’, op iets meer dan een halve seconde van Hamilton.

Hamilton en Bottas lossen elkaar af

Daarna was het in de strijd om de snelste tijd stuivertje wisselen tussen Hamilton en Bottas. De Fin reed agressief en ontsnapte een paar keer aan een touché met de vangrail in de laatste bocht voor start/finish. Bottas klokte 1.12’248’ en die tijd werd door Hamilton beantwoord met 1.12’106’. Daarmee was de Brit sneller dan Daniel Ricciardo vorig jaar tijdens de eerste training. Bottas verbeterde zichzelf nogmaals, maar bleef steken op 1.12’178’.

Ook Verstappen zette nog een keer aan, maar verremde zich in Mirabeau. Omdat hij zijn auto niet in de achteruit kreeg, duwde de marshalls hem weer de baan op. Van 1.12’776’ reed Verstappen naar 1.12’165’ en nestelde zich net tussen beide Mercedessen.

Top tien

Charles Leclerc was de beste Ferrari-coureur op een vierde plaats voor Vettel. Verstappens teamgenoot Pierre Gasly sloot de eerste training af op een zesde plaats voor Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen. Kimi Raikkonen, bezig aan zijn 300ste Grand Prix-weekend, en Romain Grosjean completeerden de top tien.

Uitslag-Eerste-Vrije-Training-GP-Monaco-2019-700x394
(c) Formula 1

Grand Prix Radio zendt dit weekend LIVE uit vanaf de Holland Boat in de haven van Monaco. Kijk hier live mee en praat mee via #HollandBoat:

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden