Exclusief: voorpublicatie boek Jack Plooij ‘Verhalen uit de pits’

Pitreporter Jack Plooij publiceert over twee weken zijn boek ‘Verhalen uit de pits’, waarin hij samen met zeven collega’s, waaronder Ted Kravitz, Will Buxton en Kai Ebel, hun werk in de F1-paddock beschrijft. Tal van coureurs en gebeurtenissen passeren in het boek de revue, met speciale aandacht voor de racefamilies Schumacher en Verstappen. Het volgende fragment gaat over het werken met de Duitse zevenvoudig wereldkampioen.

A diamond with a flaw
Jack Plooij 

Ted Kravitz weet mooi te omschrijven wie en wat Michael Schumacher is: a diamond with a flaw, een diamant waarvan één randje net niet perfect is. Dat randje leerde ikzelf in 2003 in Brazilië kennen. Michael was uitgevallen en moest teruglopen naar de pits. Olav gaf mij een seintje, zodat ik Michael tegemoet kon lopen voordat de andere media hem zouden tackelen. Ik vroeg netjes in het Duits of ik hem wat mocht vragen. Michael gaf geen antwoord, dus ik vroeg hem wat er nou precies gebeurd was. En toen ineens… pats! Hij sloeg zo de microfoon uit mijn hand, wierp me een smerige blik toe en liep door. Aan Olav liet ik weten dat dit blijkbaar toch niet het juiste moment was om vragen te stellen. Even later kwam Michaels press officer Sabine Kehm naar me toe. Ik zei dat ik behoorlijk kwaad was over het voorval, en zij stelde voor dat ik me de volgende race zou melden bij Ferrari, zodat ik het samen met Michael kon bespreken. Dus ik verscheen twee weken later op Imola netjes bij hun motorhome, waar ik wel drie uur op een stoeltje heb zitten wachten. Uiteindelijk kwam hij naar buiten, tikte me vriendelijk op mijn schouder en zei alleen maar: ‘Tschüß, Jack. Bis Morgen.’ En hij vertrok weer.

De volgende dag stonden we weer met zijn allen op hem te wachten, en verdomd, Michael kwam als eerste naar mij toe gelopen. Dat verraste me, want  dat had hij nog nooit gedaan. Hij begon immers altijd met Kai Ebel van RTL Duitsland. ‘Vandaag beginnen we met Jack,’ zei hij, maar toen hij voor mijn neus stond, had ik ook een verrassing voor hem. Ik zette een stap achteruit, keek hem strak aan en zei: ‘Ik heb geen vraag voor jou.’ Michael was woedend, maar ik dacht: fuck you, Michael Schumacher. En het mooiste van het verhaal: vanaf dat moment ging het helemaal prima tussen ons tweeën.

Het boek ‘Verhalen uit de pits’ ligt vanaf 4 juni aanstaande in de winkels. Wil je op die dag een exclusief door Jack Plooij gesigneerd exemplaar thuisbezorgd krijgen klik dan hier.