Fernando Alonso moet vrezen voor deelname aan Indy 500

(c) McLaren Indy

Het wordt voor Fernando Alonso nog een hele klus om zich te verzekeren van een plaats op de startgrid van de Indy 500. De Spanjaard, die jaagt op de Triple Crown, kwam na de eerste kwalifcatieruns niet verder dan de 33e tijd. Alonso moet zich later op zaterdag in de top dertig zien te rijden om een plaats op de startgrid af te dwingen.

UPDATE 19-05-2019, 00:34: Fernando Alonso is als 31e geëindigd en is nog niet zeker van deelname aan de Indy 500.

Alonso ging de Indianapolis Motor Speedway rond met een gemiddelde snelheid van 225,113 mijl per uur. Direct na afloop van zijn run gaf hij aan dat hij te kampen had met een lekke band die langzaam leeg liep.

In hoeverre dat Alonso gehinderd heeft valt te bezien aangezien zijn snelheid al vanaf de eerste training te wensen over liet. Tijdens de trainingen was Alonso ook al veelvuldig in de achterhoede te vinden en afgelopen woensdag crashte hij zwaar.

Ook tweede run Alonso mislukt

Een aantal uur later bleek dat het niet alleen de lekke band was die Alonso parten speelde. Ook in zijn tweede run ging namelijk van alles mis. Alonso verloor bijna de controle over zijn McLaren en moest zijn ronde afbreken.

Eindelijk verbetering tijdens derde poging

Tijdens zijn derde poging wist Alonso zich eindelijk te verbeteren. Hij noteerde zijn vier rondes met een gemiddelde snelheid van precies 227 mijl per uur. Daarmee kwam Alonso precies aan de juiste kant van de streep te staan.

Alonso valt terug naar gevaarlijke 34e plaats

Alonso kon echter niet lang genieten van die luxepositie. In een poging om zijn tijd te verbeteren schoot hij zichzelf in de voet. Alonso verbeterde zich niet en viel zelfs terug naar de 34e plaats. Daarmee staat Alonso op een virtuele afvalplaats.

In extremis naar P29

In een alles-alles-of-niets-poging om de top dertig te bereiken kwam Alonso weer aan de goede kant van de streep te staan. Zijn gemiddelde van 227.224 was in eerste instantie goed voor een veilige 29e plaats, maar er komt nog een aantal coureurs in de gelegenheid om zich te verbeteren. Alonso lijkt zijn laatste run gereden te hebben.

Spencer Pigot (230.083) stond op het moment van Alonso’s verbetering al uren bovenaan de tijdenlijst. De beste negen coureurs mogen zondag een gooi naar pole doen.

Als Alonso er niet in slaagt om zaterdag in de top dertig te eindigen, moet hij morgen met de zes slechtste coureurs in actie komen. Van dat zestal krijgen drie coureurs alsnog een startbewijs voor de Indy 500.