D4A4Uq1WAAEe8-T

Lewis Hamilton heeft orde op zaken gesteld in de derde vrije training. De Mercedes-coureur was ruim sneller dan de concurrentie. Max Verstappen kwam niet verder dan de zevende plaats.

Zoals al het hele seizoen waren het beide McLarens die als eersten naar buiten gingen voor hun installatierondjes, al gauw gevolgd door onder andere Kevin Magnussen, Daniil Kvyat en Kimi Raikkonen. Ook Max Verstappen was al vroeg op de baan te vinden, met in het achteronder de spec 2-motor van Honda zoals die gistermiddag in de RB15 is geplaatst.

Sebastian Vettele en Charles Leclerc zetten op de soft band al vroeg een tijd neer. De Duitser was in eerste instantie met een 1:18.925 bijna een halve seconde sneller dan zijn teamgenoot. In de tweede vliegende ronde gingen beiden sneller en verbeterde Vettel zijn tijd naar 1:18.255. Leclerc volgde eerst op 0.122 seconde en daarna op 0.066 seconde. In een poging van Vettel om nog sneller te gaan spinde de Duitser in de laatste sector van de baan.

Rode vlag

Niet alleen Vettel had moeite om zijn wagen op de baan te houden, maar ook Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hadden een momentje. Hamilton kon zijn auto op het asfalt houden, maar voor Bottas had het grotere gevolgen. De Mercedes-coureur spinde tijdens zijn eerste run en kwam daarna niet meer uit de grindbak. Het gevolg was veel tijdverlies  voor de Fin en een rode vlag. Doordat de wagen op tijd weer bij het team werd afgeleverd, kon Bottas in de slotfase nog de baan op.

Met nog 34 minuten ging de sessie weer van start en veel coureurs kozen direct het asfalt. Ook Max Verstappen ging naar buiten voor zijn eerste vliegende ronden. In zijn eerste ronde, op de mediums, klokte de Nederlander de vierde tijd. Achter de Red Bull-coureur ging Hamilton nog sneller en de Brit pakte de snelste tijd (1:17.655). Hij reed net als Verstappen op de medium band.

Soft

Het laatste kwartier van de laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje werd door de teams gebruikt voor de kwalificatieruns. Hamilton was met een 1:16.568 de snelste. Achter de wereldkampioen waren het op een halve seconde Leclerc en Bottas op P2 en P3. Vettel zette de vierde tijd neer en gaf zes tienden van een seconde toe.

Verstappen kwam niet verder dan een zevende plaats. De Nederlander moest de Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen voor zich dulden. Verstappen werd in zijn run in de laatste chicane wel gehinderd door een Racing Point. Omdat George Russell met nog vijf minuten op de klok de tweede code rood veroorzaakte, werd de sessie vroegtijdig beëindigd.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje begint straks om 15:00 uur. Het live-verslag van Olav Mol is uiteraard te beluisteren op Grand Prix Radio. De race start morgen om 15:10 uur.

Uitslag derde vrije training:

VT3Spanje-700x394
(c) Formula1.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden