MotoGP Americas: Yamaha’s verrassend snel in Texas

Maverick Viñales. © Yamaha Factory Racing

Niet Marc Marquez was de snelste man op de eerste dag van de MotoGP of the Americas, maar Maverick Viñales. Diens teamgenoot Valentino Rossi bezette na twee vrije trainingen de derde plaats. Dat is opmerkelijk, omdat Marquez de afgelopen zes keer in Austin onverslaanbaar was.

Er was beide Yamaha-coureurs alles aan gelegen om er meteen goed bij te zitten, aangezien er voor zaterdag pestweer wordt verwacht in Texas. Viñales zegt nog wel last te hebben van zijn knie, maar aan de rondetijden (2.03.857) was daarvan niets te merken. “Ik ben blij, want ik voel me zeker en de motor werkt goed. Er zitten heel veel hobbels in de baan en dat maakt het moeilijk rijden, maar ik voel me goed.”

Ook Rossi was tevreden, vooral omdat Austin een van de lastigste circuits van het seizoen is volgens de 40-jarige veteraan. “Misschien wel de moeilijkste, de meest technische: lang, veel op en neer, veel hobbels, 20 bochten. Austin heeft veel geheimen, veel punten waar je heel veel kunt verliezen.”

Veel rijders klaagden over de hobbels, die nog erger zijn dan vorig jaar (mede doordat de Formule 1 de baan kapot rijdt). Vooral in bocht 2 en op het achterste rechte stuk is het zo erg dat er onderdelen van de Aprilia van Aleix Espragaro braken door het hotseknotsen. Cal Crutchlow sprak van “the bumpiest track ever”.

Dat Marquez niet de snelste tijd noteerde, lag voor een deel aan de hobbels en voor een deel aan hem zelf: hij verknoeide zijn snelle ronde aan het einde van de tweede vrije training, terwijl Viñales optimaal profiteerde. Het verschil was echter maar 0.044.

Ook opmerkelijk was dat Marquez, in navolging van de Ducati’s, een ‘cooling device’ voor de achterband van zijn Honda had. Er was veel discussie over de spoiler van Ducati, omdat die niet voor koeling zou zijn, maar diende voor meer downforce. Dat dat óók een effect is van het onderdeel bleek niet ter zake te doen. Honda vroeg aanvankelijk toestemming voor een downforce-spoiler. Die aanvraag werd afgewezen. Toen het voor exact hetzelfde onderdeel toestemming vroeg met koeling als het belangrijkste effect, mocht het wel.

Voor de Ducati’s leek het in Texas niet veel uit te maken. Jack Miller is op de vierde plaats by far de snelste Ducati. Andrea Dovizioso valt met de elfde tijd voorlopig buiten rechtstreekse plaatsing voor Q2. Voor zaterdag wordt regen verwacht, dus het is maar zeer de vraag of hij in FP3 zijn tijd nog kan verbeteren.