VT3 Australië: Lewis Hamilton snel, Verstappen op P9

(c) Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Australië de snelste tijd op de klokken gezet. De Brit stond dus ook in de afsluitende training bovenaan. Max Verstappen kwam niet verder dan de negende plaats.

Williams en Red Bull Racing kwamen in het eerste kwartier direct in actie. Robert Kubica en George Russell waren de eerste coureurs met een tijd en zij werden direct gevolgd door Pierre Gasly en Verstappen. De Nederlander had in de beginfase dan ook de snelste tijd. Na 20 minuten kwamen andere coureurs ook de baan op voor een snelle tijd.

Hamilton, Sebastian Vettel, Charles Leclerc en Valtteri Bottas doken in hun eerste run met ruim een seconde onder de tijd van Verstappen. Zij reden wel op de zachtste band, terwijl de Red Bull-coureur eerst voor de medium compound koos. Hamilton was halverwege met 1.23.699 de snelste. Vettel volgde op slechts 0.040 seconde. Niet veel later dook Bottas nipt (1.23.684) onder de tijd van zijn teamgenoot bij Mercedes, maar lang kon hij niet genieten van P1. Hamilton pareerde direct met een 1:23.360.

Met nog een kwartier te gaan had Red Bull Racing nog geen run op de zachte band gedaan. Verstappen en Gasly waren daardoor terug te vinden op de veertiende en vijftiende plaats. Andere teams maakten zich ondertussen op voor de laatste snelle run. Hamilton was wederom de snelste. Hij scherpte zijn tijd aan naar een 1.22.292. Met deze tijd was hij twee en vier tienden van een seconde sneller dan Vettel en Leclerc.

In de slotfase kwam Verstappen ook op de softs op de baan, maar een toptijd kon de Nederlander niet rijden. In zijn run op de zachtste band kwam hij ruim een seconde te kort op de snelste tijd en dat was goed voor de negende tijd. Teamgenoot Gasly was iets sneller en zette een zesde tijd op de klokken.

De kwalificatie begint om 7.00 uur. Zondag om 6.10 gaan de lichten op groen voor de eerste race van het Formule 1-seizoen.

Uitslag VT3 Australië:

 

(c) Formula1.com