Prognose: Ferrari snel maar betrouwbaarheid nog vraagteken

(c) Scuderia Ferrari

Over 5 dagen wordt in Melbourne de eerste Grand Prix van 2019 verreden. Hoe zijn de renstallen uit hun winterslaap gekomen en wat kunnen we in Australië van ze verwachten? Tot aan de Grand Prix van Australië bekijken we elke dag de voorbereiding van een van de tien teams. Vandaag Ferrari.

Ferrari (aantal rondes: 997)

Snelste tijd:
Sebastian Vettel – 1:16.221 (C5)
Charles Leclerc – 1:16.231 (C5)

Ferrari leek vorig seizoen de hegemonie van Mercedes te kunnen doorbreken, maar na een goede start stond de Italiaanse renstal opnieuw met lege handen en waren de titels voor de concurrent. Sebastian Vettel vergooide zijn kansen op de titel in Duitsland. Op een regenachtig Hockenheim gleed hij van de baan in de muur waarna Lewis Hamilton aan de haal ging met de al zeker lijkende overwinning van Vettel. Kimi Raikkonen kwam in de laatste fase van het seizoen tot leven. Het deed de spanning in het constructeurskampioenschap enigszins opleven, maar meer ook niet.

Achter de schermen gebeurde er meer dan op de baan. Na het plotselinge overlijden van Ferrari-topman Sergio Marchionne begon een strijd om de macht bij de renstal. Teambaas Maurizio Arrivabene dolf uiteindelijk het onderspit. Technisch directeur Mattia Binotto werd naar voren geschoven als de nieuwe teambaas. Binotto was het brein achter de SF70H, misschien de beste auto van afgelopen seizoen.

Op voorspraak van de overleden Marchionne werd Charles Leclerc naar Ferrari gehaald. Kimi Raikkonen moest het veld ruimen en stapte over naar Alfa Romeo. De jonge Monegask afkomstig van Sauber moet er mede voor zorgen dat Vettel eindelijk de felbegeerde wereldtitel voor de Italianen binnenhaalt.

De winter zag er zeer goed uit bij Ferrari. Vettel en Leclerc waren snel zowel in de korte als de lange runs, maar de nieuwe bolide kampte met de betrouwbaarheid. Op woensdag knalde Vettel de bandenstapels in na een probleem met het linkervoorwiel. Een dag later eindigde de dag van Leclerc voortijdig met een uitlaatprobleem en zat op de laatste dag een elektrisch probleem Vettel in de weg.

Onze analyse

Het ziet er goed uit voor Ferrari. Maar, is het genoeg om eindelijk Mercedes van de troon te stoten? Met de snelheid zit het wel goed. Tijdens de kwalificatie heeft de renstal hierdoor een flink troef in handen. Aan de betrouwbaarheid van de SF90 bleek het in Barcelona nog te schorten. Daarin moeten de Italianen stappen maken anders gaat Mercedes er opnieuw met alle prijzen vandoor.