MotoGP Qatar: Marquez breekt ronderecord al op eerste dag

Marc Marquez. ©MotoGP.com

Regerend MotoGP-kampioen Marc Marquez zette een bloedstollend tempo neer op de eerste dag van de Grand Prix van Qatar. Met zijn 1.53.380 was hij niet alleen veruit de snelste man in de tweede vrije training, hij dook er ook drie tienden mee onder het ronderecord. Marquez hoeft zich geen zorgen te maken over zijn plaats in Q2 van de kwalificatie. Valentino Rossi en Jorge Lorenzo, in de eerste vrije training nog eerste en tweede, moeten dat wel. Zijn eindigden de dag als respectievelijk zeventiende en elfde.

In de eerste training voor de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen leek zich een droomscenario te ontwikkelen, met 21 wereldtitels bij elkaar in de top 3: negen van Rossi, vijf van Lorenzo en zeven van Marquez. Zoals zo vaak met dromen hield ook deze geen stand. Bij het vallen van de avond in Qatar daalde de temperatuur en veranderden de omstandigheden.

Valentino Rossi was de snelste in FP1. ©MotoGP.com

Rossi kon als enige zijn tijd van de eerste training niet eens verbeteren. De Yamaha-coureur kwam niet verder dan de zeventiende plaats (zestiende in de gecombineerde ranglijst van beide sessies) en kan rechtstreekse plaatsing voor Q2 vrijwel zeker op zijn buik schrijven, omdat het in de derde vrije training naar verwachting veel warmer zal zijn, met minder grip. Alleen de snelste tien van de drie gecombineerde vrije trainingen gaan rechtstreeks door naar Q2. De anderen moeten zich via Q1 in die tweede kwalificatieronde zien te vechten. De snelste twee gaan door.

“Het was een vreemde dag”, vond The Doctor. “Misschien zijn we niet zo goed als vanmiddag, maar we zijn zeker niet zo slecht als vanavond. We hebben weinig veranderd aan de fiets waarmee we vanmiddag de snelste waren, maar vanavond werkte dat absoluut niet. Ik had problemen met de voorkant van de Yamaha, die raakte uit balans. Het grote probleem is dat ik op dit moment geen Q2 heb en dat in FP3 de omstandigheden het moeilijk maken om mijn rondetijd te verbeteren. We moeten een manier vinden om sneller te zijn.”

Aanzienlijk beter staat zijn teamgenoot Maverick Viñales ervoor. Hij noteerde de tweede tijd, 0.474 van Marquez’ recordtijd. Jack Miller zette op de Pramac Ducati de derde tijd neer, met Ducati-fabrieksrijder Danilo Petrucci op 0.673 op de vierde plaats. Rookie Fabio Quartararo liet met de vijfde tijd zien dat zijn tweede plaats in de test twee weken geleden geen toevalstreffer was.

Ook zijn teamgenoot Franco Morbidelli mengde zich in de strijd om de topklasseringen, voordat zijn Petronas Yamaha bij een crash in de eerste bocht vlam vatte in de grindbak.

Morbidelli wist de zevende tijd vast te houden en bleef daarmee net voor Alex Rins (Suzuki), Aleix Espargaro (Aprilia) en Joan Mir (Suzuki).