MotoGP Qatar: Marquez is schouderblessure al vergeten

Titelverdediger Marc Marquez.

Morgen is het zover: dan begint op het Losail International Circuit bij Doha de Grand Prix van Qatar, de openingswedstrijd van het MotoGP-seizoen. Titelverdediger Marc Marquez werd in het voorseizoen gehinderd door een van een operatie herstellende schouder, maar daarvan heeft hij geen last meer, zei hij in de persconferentie voorafgaand aan de GP.

“Het voorseizoen was raar, omdat we niet het testwerk konden doen wat normaal is, maar nu kan ik me weer gewoon richten op het raceweekend. Ik ben de schouder al vergeten”, vertelde Marquez. “Door de operatie aan mijn schouder ben ik niet fit aan het voorseizoen begonnen en daardoor lopen we nu misschien een beetje achter bij de rest. Misschien ook niet: in de tests is het moeilijk om te bepalen waar iedereen staat en hoe sterk ze werkelijk zijn. In 2017 hield na het voorseizoen niemand echt rekening met Ducati en Andrea Dovizioso, maar dat bleek uiteindelijk wel de grootste concurrent.”

vlnr: Valentino Rossi, Fabio Quartararo, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Marc Marquez, Alex Rins en Maverick Viñales. Foto: MotoGP.com

De 26-jarige Marquez was bovendien niet de enige geblesseerde bij Honda. Ook zijn nieuwe teamgenoot Jorge Lorenzo had te kampen met blessures: eerst een voetblessure, vervolgens een polsblessure en net voor de eerste tests brak hij bij een training het schippersbotje in zijn linkerhand. “De laatste zes maanden ben ik niet fit geweest”, recapituleerde de vijfvoudig wereldkampioen. “Ik heb nog een maand nodig om weer op volle sterkte te zijn en die tijd heb ik ook nodig om de Honda beter te leren kennen. Het is een totaal andere machine dan de Ducati waar ik de afgelopen twee jaar op heb gereden en een andere machine dan de Yamaha waar ik daarvoor op heb gereden.”

“Een test is niet te vergelijken met een race”, stelde ook Andrea Dovizioso (Ducati). “Ik begin met veel vertrouwen, ook al waren de resultaten in de tests niet heel bijzonder. De tests waren een beetje raar, met steeds wisselende omstandigheden, maar het hele vorige seizoen was ook raar, met een paar slechte resultaten op circuits waar we doorgaans sterk zijn en heel goede resultaten op circuits waar we traditioneel niet zo goed zijn.”

Seizoen nummer 24 voor Rossi

Valentino Rossi, met op de achtergrond Fabio Quartararo: ‘Hij zou mijn zoon kunnen zijn’.

Voor Valentino Rossi is 2019 zijn 24ste Grand Prix-seizoen, zijn twintigste in de koningsklasse. Ook de inmiddels 40-jarige Italiaan weet niet goed waar hij staat. “Yamaha heeft veel gedaan de afgelopen wintermaanden, maar of we er nu beter voor staan dan een jaar geleden aan het begin van het seizoen, moet blijken. Op nieuwe banden zijn we een paar ronden heel snel op dit circuit, maar hoe het is in een race van 22 ronden en op andere circuits met andere omstandigheden, weten we niet. De andere merken hebben ook niet stilgezeten. Er zijn zeven, acht rijders met podiumpotentie.”

Eén daarvan is zijn teamgenoot Maverick Viñales, die het in de tests bijzonder goed deed. “Voor mijn gevoel zijn we wel ingelopen op de andere merken”, zei Viñales. “Maar hoe de verhoudingen werkelijk liggen, zullen we de komende weken moeten zien.”

Yamaha-satellietrijder Fabio Quartararo maakte indruk in de test in Qatar twee weken geleden en zat daarom ook in de persconferentie. De bijna 20-jarige Fransman debuteert in de MotoGP en was nog niet geboren toen Valentino Rossi zijn eerste wedstrijd in de koningsklasse reed. “Hij zou mijn zoon kunnen zijn”, grinnikte Rossi.

Ondanks dat hij de test in de top 3 eindigde, gaat Quartararo nergens vanuit. “Mijn focus ligt op het verder leren kennen van de motor. We hebben nu het voordeel dat we hier al drie dagen hebben kunnen testen, maar over een paar weken rijden we in Argentinië en beginnen we weer op nul. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Ik laat het maar gewoon op me af komen.”

Rins een van de favorieten

Alex Rins. Foto: MotoGP.com

Ook erg sterk in de tests en aan het einde van vorig seizoen was Alex Rins op de Suzuki. Hij heeft nog geen MotoGP-race gewonnen, maar wordt wel gezien als een van de kanshebbers in de strijd om de wereldtitel. “Dat zou mooi zijn”, concludeerde de Spanjaard nuchter. “Ik ben nog nooit zo goed begonnen aan een seizoen. De topsnelheid is beter, het gedrag van de machine bij het remmen is beter. We staan er op alle fronten goed voor, maar het seizoen telt negentien races.”

Vrijdagmiddag om 13.40 uur Nederlandse tijd komen de MotoGP-coureurs voor het eerst in actie. De Moto3 en Moto2 (met Bo Bendsneyder) komen eerder al op de baan voor hun eerste vrije training, om respectievelijk 11.50 uur en 12.45 uur. Zondag zijn de eerste races van het nieuwe seizoen: om 15.00 uur Nederlandse tijd de Moto3, om 16.20 uur de Moto2 en om 18.00 uur de MotoGP.