‘MotoGP en World Superbikes in 2021 naar Indonesië’

Het resort Mandalika in aanbouw. Foto: MotoGP.com

Indonesië krijgt, als alle plannen doorgaan, in 2021 zowel een MotoGP-race als een Superbikes-wedstrijd. Dorna, de rechtenhouder van MotoGP en WSBK, en ITDC, de grootste toeristische projectontwikkelaar van Indonesië, hebben daarvoor een contract getekend.

De overeenkomst gaat uit van races op het eiland Lombok, en meer in het bijzonder het toeristische resort Mandalika. Voorafgaand aan de Grand Prix van Thailand vorig jaar oktober bracht een delegatie van Dorna al een bezoek aan het gebied. Dorna-president Carmelo Ezpeleta liet toen al doorschemeren enthousiast te zijn. “Het wordt een uniek project”, zegt hij nu. “Met een stedelijk circuit in een land waar MotoGP en WSBK een enorme schare fans hebben. Dat enthousiasme zal alleen maar nog groter worden tegen de tijd dat het circuit in de Mandalika klaar is en de fans toegang krijgen tot maar liefst twee races van wereldklasse.”

Het resort, op 17 kilometer van het vliegveld van Lombok, is nog volop in ontwikkeling. Het circuit wordt deel van de normale infrastructuur, maar krijgt wel alle voorzieningen die vereist zijn voor een veilige race, zoals grindbakken en uitloopstroken. Ook moet er accommodatie komen met 1200 kamers en zijn er plannen voor een vijfsterrenhotel met 5500 bedden.

Als Indonesië inderdaad in de MotoGP-kalender wordt opgenomen – en dat is zeer waarschijnlijk gezien de enorme markt en de populariteit van motorsport daar – zal er een andere, bestaande Grand Prix moeten wijken. De kalender omvat nu negentien wedstrijden, door de toevoeging van Finland worden dat er volgend jaar twintig. Dat is het maximum dat Dorna is overeengekomen met de teams. Afgelopen jaar werd Thailand al toegevoegd aan de kalender.