Christian Horner wast Liberty Media de oren

(c) Red Bull Content Pool

Red Bull-teambaas Christian Horner uit in een interview met ESPN flinke kritiek op Liberty Media, het moederbedrijf van Formule One Management dat afgelopen week ook al onder vuur kwam te liggen.

Zestien van de 21 race-promotors – verenigd in de Formula One Promotors’ Association – kwamen in opstand omdat ze vinden dat Liberty Media z’n werk niet goed doet en te weinig overleg voert. De FOPA vreest voor de toekomst van de Formule 1.

Onder Bernie Ecclestone was zo’n opstand nooit voorgekomen, aldus Horner: “Het probleem is dat Liberty Media probeert om de boel democratisch te leiden. De race-organisatoren krijgen van Liberty veel meer gedaan dan voorheen en hoe meer je ze geeft hoe meer ze zullen eisen. Bernie runde de zaken veel strakker. Het was een dictatuur in die zin dat als iets je niet beviel dan had je een jaar later geen race meer. Dat is een andere benadering.”

Volgens Horner heeft een en ander te maken met cultuurverschillen: “Ik denk dat het voor Liberty frustrerend is dat vrijwel alles in de media komt. Dat zijn ze in Amerikaanse sportwereld niet gewend. Er wordt voortdurend een vergelijking gemaakt tussen Amerikaanse sportfranchises en de Formule 1. Amerikaanse sport werkt in Amerka, het werkt niet overal.”

Horner verwacht overigens niet dat Liberty Media zich zal terugtrekken uit de Formule 1: “Ik denk dat ze er van overtuigd zijn dat de sport potentie heeft en dat ze het beter kunnen maken. We zien initiatieven als eSports, allemaal erg positief. Maar uiteindelijk draait het om de sport zelf. Het is net als met film: je kunt een film nog zo mooi verkopen, het gaat uiteindelijk om de inhoud. Als die niet klopt dan zullen de mensen niet komen kijken.”