‘Formule 1 nog ver verwijderd van budgetplafond’

(c) Red Bull Content Pool

Het zal nog wel even duren alvorens alle Formule 1-teams akkoord zijn met een budgetplafond, maar er zit schot in de zaak. Dat zegt Helmut Marko, de adviseur van Red Bull Racing in gesprek met Auto Bild.

Liberty Media wil de Formule 1 aantrekkelijk houden voor nieuwe en bestaande teams en houdt daarom vast aan een maximum budget: het bedrag zou vanaf 2021 in drie jaar tijd moeten teruglopen van 163 miljoen euro ($185 miljoen) naar 119 miljoen euro ($135 miljoen) in 2023.

De topteams Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing zijn echter niet happig op zo’n plafond: zij geven momenteel honderden miljoenen uit en vrezen vooral het verlies van banen. Toch lijkt er progressie, aldus Marko: “We zijn nog ver verwijderd van een overeenkomst. We zijn er met Ferrari en Mercedes uit wat betreft de bedragen, maar de overige teams zijn kritisch. Er is echter nog niets definitief omdat we ook nog niet weten welke onderdelen van het team onder zo’n plafond zullen vallen.” De zaak is vooral complex, omdat teams als Mercedes, Ferrari en Renault onderdeel zijn van een autofabrikant en het lastig te controleren is wie precies voor wie werkt.