Helmut Marko: ‘Verstappen duidelijk voorbij Ricciardo’

Helmut Marko met Max Verstappen en race engineer Gianpiero Lambiase (m) (c) Red Bull Content Pool

Max Verstappen is afgelopen seizoen Daniel Ricciardo zowel in de kwalificatie als tijdens de races duidelijk voorbijgestoken. Tot die conclusie komt Red Bull-advisuer Helmut Marko na een grondige analyse van de data van beide rijders.

Vooral in de tweede helft van 2018 zou de Nederlander zich veel beter hebben ontwikkeld dan zijn Australische teamgenoot, aldus Marko in een interview met Autosport: “Het vreemde is dat Max soms veel meer glijdt, maar wel zijn banden ‘in leven’ weet te houden. Daarin heeft hij zich ontwikkeld, want toen hij bij ons kwam was dat nog niet zo. Het fundamentele probleem was dat hij controle en geduld miste.”

Waar Verstappen zich ontwikkelde, bleef Ricciardo wat stilstaan: “In het tweede jaar [2017] viel Riccidaro wat terug, maar hij zag dat zelf ook in en werkte er hard aan met zijn fysio. Hij kwam vervolgens weer in de buurt van Verstappen. Maar in de tweede helft van 2018 is Verstappen duidelijk weggelopen.”

Verstappen en Ricciardo wonnen beiden afgelopen seizoen twee races, maar de Nederlander deed het vooral in de tweede helft van het seizoen beduidend beter. Hij eindigde het jaar op een vierde plaats met een puntentotaal van 249 tegen een zesde plaats en 170 punten voor Ricciardo. De Australiër rijdt vanaf dit jaar voor Renault.