Al-Attiyah verslaat Sainz op de streep

Foto: Rallymaniacs/Ben Dubbeld

Nasser Al-Attiyah heeft maandag de eerste etappe van de Dakar Rally 2019 op zijn naam geschreven. De Toyota-rijder uit Qatar versloeg Carlos Sainz (XRaid Mini) letterlijk op de streep. Omdat Al-Attiyah achter Sainz was gestart, bedroeg het verschil na de 84 kilometer lange proef 2 minuten.

https://www.facebook.com/RallyRaidSpirit/videos/2153263931655323/

 

De derde tijd was voor regerend cross country-wereldkampioen Kuba Przygonski (Mini). Al-Attiyah’s Toyota-teamgenoot Bernhard ten Brinke reed naar een solide achtste plaats, op 3.19 van de winnaar.

Of Al-Attiyah in de tweede etappe nog zo blij is met zijn overwinning, valt te bezien. In de wedstrijdproef van Pisco naar San Juan de Marcona starten de auto’s bij hoge uitzondering als eerste, vóór de motorrijders. De Qatarees en zijn Franse navigator Matthieu Baumel moet de piste dus openen, zodat anderen hun spoor als referentie kunnen gebruiken en dus een hogere snelheid kunnen rijden met minder kans op fouten.

Barreda supersnel

Bij de motoren start Honda-rijder Joan Barreda als dagwinnaar als eerste. De Spanjaard had minder dan een uur nodig voor de 84 kilometer door de duinen bij Pisco en was anderhalve minuut sneller dan de nummer 2, Pablo Quintanilla (Husqvarna) en bijna 3 minuten sneller dan Honda-teamgenoot Ricky Brabec. ‘Kistrijder’ Edwin Straver was op de 54ste plaats de beste van de twaalf Nederlandse motorrijders.

Succes voor Van Genugten

Foto: Willy Weyens

Bij de trucks was er een eerste succes voor Ton van Genugten. De coureur van Petronas Team De Rooy Iveco had zich voorgenomen in ‘tactische modus’ te rijden, maar gaf die gedachte al snel op. De als tiende gestarte Brabander kwam met de tweede tijd aan de streep, op slechts 18 seconden van etappewinnaar Eduard Nikolaev (Kamaz). Zijn Iveco-teamgenoten Federico Villagra en Gerard de Rooy finishten als derde en vierde respectievelijk. De Rooy had kort voor de finish te kampen gekregen met een oververhitte band, die daardoor vlam vatte. “Daarmee heb ik wat tijd laten liggen”, analyseerde De Rooy, tweevoudig winnaar van de Dakar.

Meer verhalen uit de Dakar Rally, interviews met de Nederlandse deelnemers, foto’s en een liveblog kun je vinden op Rallymaniacs.com