Hamilton sluit het seizoen in stijl af, Verstappen derde

(c) Mercedes AMG

Lewis Hamilton heeft de laatste Grand Prix van 2018 gewonnen. De wereldkampioen was tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi de sterkste. Max Verstappen kende een sterke race na een matige start en eindigde de race knap als derde.

De laatste Grand Prix van het seizoen begon met een spectaculaire eerste ronde. Nico Hulkenberg maakte een koprol met zijn Renault. De Duitser werd aangetikt door Romain Grosjean en ging enkele keren over de kop. De Duitser landde ondersteboven op de bandenstapel en het duurde daardoor even voordat hij zijn bolide kon verlaten. De Renault-coureur kwam ongeschonden uit zijn Renault.

De crash van Hulkenberg veroorzaakte direct een safetycar. Hamilton sloot als eerste achter de Mercedes aan met achter hem Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Charles Leclerc en Daniel Ricciardo. Verstappen was pas op de negende plaats terug te vinden door de matige start.

Na de safetycar had Verstappen moeite om zich te ontdoen van de wagens van Force India. Met name op de lange rechte stukken moest de Red Bull-coureur zijn meerde erkennen in de roze auto’s. Uiteindelijk wist de Nederlander met een paar mooie inhaalacties zich in ronde 6 voorbij de Force India’s te vechten.

Vroege pitstop

In de achtste ronde kreeg de Nederlander een plaats cadeau door het uitvallen van Raikkonen. De Fin moest in zijn laatste race voor Ferrari zijn bolide met technische problemen op het rechte stuk bij start-finish aan de kant zetten. Dit zorgde voor een virtual safetycar. Hamilton dook gelijk naar binnen voor zijn pitstop. Door de stop viel hij wel terug naar de vijfde plaats, maar verloor zo wel weinig tijd.

Na de virtual safetycar reed Bottas aan de leiding met achter hem Vettel, Ricciardo, Verstappen en Hamilton. De Brit leek gelijk Verstappen in te kunnen halen, maar de Nederlander verdedigde met succes zijn plaats en reed daarna enkele seconden weg van de wereldkampioen.

Vettel probeerde in ronde 16 met een undercut de positie van Bottas te pakken, maar het team van Mercedes reageerde een ronde later door de Fin naar binnen te halen. Bottas kwam een paar seconde voor Vettel de baan op en verdedigde zo zijn positie met succes.

Na de stop van Bottas en Vettel reden de Red Bulls even op P1 en P2. Lang duurde dat niet, want Verstappen ging in ronde 18 ook naar binnen. Hij viel door de stop terug naar de vijfde plaats. Teamgenoot Ricciardo bleef nog een tijdje buiten en behield zo in zijn laatste race voor Red Bull Racing een tijdje de koppositie in de race.

Regen

Wat je niet heel snel verwacht tijdens een race op het circuit van Abu Dhabi is regen, dat kwam in ronde 23 wel uit de lucht vallen en hield enkele ronden aan. Veel gevolgen voor de race had het niet, want de racesnelheid van de coureurs bleef hetzelfde.

In ronde 34 kwam Ricciardo eindelijk binnen voor een vers setje banden. De Australiër viel terug tot achter Verstappen op de vijfde plaats. Hierdoor kreeg Hamilton de leiding weer terug. Bottas, Vettel en Verstappen volgden op enkele seconden achter de Brit.

In de 35ste ronde maakte Bottas een fout, waardoor Vettel de tweede plaats wist over te nemen. Ook Verstappen zat direct op de staart van de Fin en zette de Mercedes-coureur onder druk. Bottas maakte vlak voor de Nederlander ook weer een remfout, maar wist door buiten de baan door te gaan zijn positie ten opzichte van Verstappen te behouden. In ronde 38 ging Verstappen alsnog langs Bottas door een harde inhaalactie. Ricciardo volgde zijn teamgenoot een ronde later door de Fin eenvoudig uit te remmen.

Podium

In de slotfase vielen enkele coureurs nog uit met technische problemen. Onder andere Pierre Gasly en Esteban Ocon moesten hun bolide aan de kant zetten. Aan de kop van het veld reed Hamilton onbedreigd naar de overwinning. Vettel kon de wereldkampioen niet meer onder druk zetten en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Verstappen kon teamgenoot Ricciardo achter zich houden en pakte de laatst plek op het podium.

Uitslag race:

(c) Formula1.com