Kwalificatie Abu Dhabi: Hamilton op pole, Verstappen P6

(c) Mercedes AMG

Lewis Hamilton mag de laatste race van het seizoen beginnen vanaf poleposition. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi was hij de snelste. Teamgenoot Valtteri Bottas pakte de tweede startplek. Max Verstappen kwam niet verder dan de zesde tijd.

Q1

In het eerste deel van de kwalificatie was Sebastian Vettel de snelste. De Duitser zette een 1:36.775 op de klokken. Achter de Ferrari-coureur pakte Bottas P2 en reed Hamilton naar P3. De Mercedes-coureurs hadden minder dan een tiende van een seconde achterstand op de snelste tijd. Esteban Ocon pakte knap de vierde tijd.
Verstappen en Daniel Ricciardo deden als een van de weinige coureurs slechts een run en stonden na 18 minuten op P8 en P6. Charles Leclerc zette zijn Sauber tussen de Red Bulls en pakte P7.
In zijn laatste kwalificatie wist Fernando Alonso zich in de slotfase veilig te rijden voor Q2. De Spanjaard zette de veertiende tijd op de klokken. Lance Stroll, Sergey Sirotkin, Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly en Brendon Hartley waren de afvallers in Q1. Gasly verbeterde zich in zijn laatste run niet, omdat hij in de laatste bocht vermogen verloor. Hierdoor kwam hij niet verder dan Q1.

Q2

Bottas, Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Kimi Raikkonen, Vettel, Esteban Ocon en Sergio Perez reden hun eerste run in Q2 op ultra’s. Voor de Mercedes-coureurs pakte dit goed uit en zij waren in hun eerste run dan ook veel sneller dan de rest. Met een 1:35.693 was Hamilton zes tienden sneller dan Bottas. Raikkonen, Vettel en Ricciardo moesten ruim een seconde toegeven.
Verstappen reed een slechte eerste run en kwam niet verder dan P10 op 1,5 seconden. De Nederlander ging daarom in zijn tweede run naar buiten op de hypers en pakte daarmee uiteindelijk de tweede plaats achter Hamilton en was nipt sneller dan Vettel.
Omdat Bottas, Raikkonen en Ricciardo hun tijd van de eerste run niet meer hoefde te verbeteren, eindigden ze respectievelijk als vierde, achtste en tiende. Zij starten, in tegenstelling tot Verstappen, morgen op de ultra’s.
De laatste kwalificatie van Alonso eindigde in Q2 met een vijftiende tijd. Ook Carlos Sainz, Marcus Ericsson, Kevin Magnussen en Sergio Perez sneuvelden in de tweede kwalificatiesessie.

Q3

Het laatste deel van de kwalificatie begon erg spannend. De top zes stond na de eerste run binnen drie tienden van een seconde. Hamilton pakte de eerste plaats met een 1:35.295. Vettel verloor slechts 0,057 op de snelste tijd. Bottas en Ricciardo volgden op een tiende en Raikkonen en Verstappen gaven iets meer dan twee tienden toe.
Tijdens de tweede run gaf Mercedes nog even wat extra gas en Hamilton verbeterde zijn tijd naar een 1:34.794. Bottas zette zijn bolide op P2 op een tiende en liet daarmee Vettel en Raikkonen achter zich.
Verstappen bleef steken op P6 en brak zijn tweede run voortijdig af. Teamgenoot Ricciardo moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Uitslag kwalificatie Abu Dhabi:

(c) Formula1.com